Koncerti

Raskoš mraka The Cure očarala Zagreb

Raskoš mraka The Cure očarala Zagreb

The Cure su na ovogodišnjem izdanju zasigurno bili najveća glazbena atrakcija, a kako i ne bi kada je riječ o kultnom, obožavanom bendu kojeg hrvatska publika još nije imala priliku vidjeti na domaćem terenu.

Da ste jučer slučajno zalutali na jarunsko jezero bez informacija o manifestaciji koja se tamo odvija, rijeka ljudi s majicama The Cure ili likom Roberta Smitha “suptilno” bi vam ukazala na to koga se tamo tako željno iščekuje. Činjenica da The Cure u Zagreb dolazi u sklopu slavljeničke turneje kojom obilježavaju 40. godišnjicu od objave prvog albuma Three Imaginery Boys te da na vlastito inzistiranje žele svirati preko dva sata raspametila je brojne obožavatelje koji su pohrlili na Jarun.

foto: The Cure, credit: Vilim Hlušička

Kliktaji oduševljenja odjeknuli su Jarunom kada su se na pozornici pojavila petorica Cureovaca. Možda je klišej, ali srce definitivno malo poskoči kada uživo ispred sebe ugledate veliku glazbenu ikonu poput Smitha. Prva od ukupno čak 28 pjesama bogate setliste bila je Plainsong ujedno i prva odsvirana s kultnog albuma Disintegration koji je prošlog mjeseca napunio 30 godina. Smithov bezvremenski glas, i sanjive melodije Cureovaca nježno su se spustile te prekrile tisuće okupljenih. Godine slušaona po Jabuci, Močvari i inim mjestima vodile su prema ovom trenutku, ovo je prava stvar – sanjarenje uz The Cure je započelo.

Publika se razdragano raspjevala na nježnu Pictures Of You, nošena Smithovim istovremeno snažnim i ranjivim glasom. Smithova blaga prisutnost djeluje smirujuće i zrači nekim svojim posebnim, mračnim sjajem. Svi članovi benda doimaju se kao svijet za sebe, individualci ujedinjeni u vlastitoj glazbenoj fantaziji. Uslijedile su High, Just One Kiss te obožavana Lovesong. Cureovci su “opasno” priprijetili u monumentalnoj Burn te nastavili kultnom Fascination Street. Na licima članova benda bilo je vidljivo da zaista uživaju u tome što rade, a to je osjetila i publika.

foto: The Cure, credit: Vilim Hlušička

Tijekom prvog djela koncerta nakratko je nestalo zvuka. Publika je pljeskanjem nastavila bodriti bend koji je apsolutno profesionalno nastavio svirati na pojačala sve dok problem nije bio riješen. Zvuk je nakon nekoliko minuta vraćen te je koncert nastavljen po planu. Publika i dalje puna entuzijazma, bend i dalje s osmjesima na licima, a činilo se da je Robert Smith više bio rastresen borbom s obitelji moljaca s kojom je ratovao gotovo čitav koncert nego s tehničkim problemima.

Prije kratkog bisa bend je oduševio uspješnicama poput Just Like Heaven, A Forest, Shake Dog Shake, In Between Days, Disintegration, 39, a za samo veliko finale sačuvali su seriju hitova koja je započela univerzalno obožavanom Lullaby, a završili hitčinom Boys Don't Cry i time probili satnicu tako da je koncert trajao oko 2 i pol sata. Na licima mnogih okupljenih bilo je vidljivo da to nije samo još jedan koncert. Za mnoge The Cure predstavljaju crtice i slike njihovih života. Jedan su od onih bendova uz koje odrastate i s vama prolazi sve uspone i padove. Njihova glazba mnogima predstavlja soundtrack života, a bend na pozornici fizička je manifestacija istog.

foto: The Cure, credit: Vilim Hlušička

Prvi (nadamo se ne i posljednji) nastup velikana The Cure u Hrvatskoj bio je sve što smo mogli poželjeti. Mamutski bend poput The Cure komotno bi mogao “odraditi” svirku na još jednoj postaji u nizu svoje turneje, ali oni nisu takav bend. Pokazuju dobar primjer za kojim bi se trebali povesti mnogo mlađi bendovi koji često “prolete” kroz svoje nastupe. Svirali su do zadnje kapljice snage zato što su to htjeli, zato što imaju poštovanja prema svojoj publici i jer neizmjerno uživaju u tome što rade.

Hvala, The Cure!

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja