Koncerti

Flogging Molly i Kasabian fantastično zatvorili posljednji dan 12. INmusic festivala!

Flogging Molly i Kasabian fantastično zatvorili posljednji dan 12. INmusic festivala!

U maniri dugogodišnje tradicije - nije festival ako bar jedan dan ne pada kiša - onaj treći ovogodišnjeg INmusica započeo upravo tako, pljuskom. Ugođaj koji nagovještava kraj svijeta zaplašio je veći dio publike koja je ili stigla i sakrivala se pod šatorima ili svoj dolazak na posljednji dan festivala odgodila za nešto kasnije od predviđenog.

Mi smo se pronašli u ovoj prvoj skupini te smo pod zaštitom plavog šatora u društvu redara sušili kabanice, sabirali misli i slušali nastup na glavnoj pozornici, gdje smo zatekli melodični britanski bend Fiona's Run. Imali smo novu anegdotu za prepričavanje, a pozadinska pjesma “Roofspace” s glavnog stagea je pridonijela atmosferi svojom melodičnošću te od tuče i jake kiše napravila humor i veselje. Iako se pred stage-om nalazila tek šačica ljudi, ova rock ekipa se dobro držala do samog kraja i nije posustala bez obzira na povremene tehničke probleme, vjerojatno prouzrokovane vremenskim uvjetima.

I taman kad se situacija vani smirila, na World stage-u se zahuktavala. Tamo je nastupao domaći bend Ogenj, koji je svojim zaraznim melodijama u punk i rock ritmu kao prvi te večeri uspio rasplesati okupljene. Folk zvuku doprinose instrumenti poput tamburice i violine, a budući da su pjesme na autohtonom dijalektu, sam se frontmen nekoliko puta našalio da ih ionako nitko ne razumije. Energičan i zabavan, sve u svemu odličan nastup! 

Foto: Ogenj, credit: Ivan Peček

Po završetku nastupa Ogenja, Danko Jones na glavnoj pozornici dogovarao je s nama i sa svemirom da više ne bude kiše. Svi smo se složili, ujedno podržavali frontmana u naumu da napravi najjaču svirku, razbudi nas i pripremi za INmusicu predrage Flogging Molly. Danko Jones zvuče samouvjereno, energično, i kao mali bend od tri člana daju svoj maksimum u komunikaciji s publikom i zezanciji. Iako im sve pjesme zvuče jednako dobro, lako bi se dalo provesti noć u dobrom opuštenom društvu slušajući Danko. U spoju glazbe i prezentacijskih vještina, definitivno spadaju u neočekivano iznenađenje trećeg dana INmusica.

Nakon žestoke svirke na Main Stage-u, pozornicu do je okupirao multi etnički bend porijeklom iz Senegala,Orchestra Baobab, čija bi se glazba mogla svrstati u okvire afričkih, kubanskih i karipskih ritmova. Iako su krenuli relativno sramežljivo i lagano, malo po malo trubači i bubnjevi gradili su atmosferu sve dok među publikom više nije bilo osobe koja nije barem malo promrdala bokovima.

Foto: Orchestra Baobab , credit: Ivan Peček

Hidden smo posjetili nešto prije 20 sati, i prva stvar koja nam je zapela za oko, a zaista je neizbježno, je disco kugla na glavi frontmana napravljena od led lampica. Riječki bend Sunshine Madness je opredijeljen za instrumentalni izričaj, komunikacija s publikom je bila ugodna, ali na hrvatskom, što popravlja jedino univerzalni glazbeni jezik kojim pričaju. Što se tiče same svirke, profesionalno odrađeno, uz posebne pohvale frontmanu koji je sa svojim svjetlećim pokrivalom vjerojatno birao žice gitare uključivši sva osjetila. Svaka čast!

Foto: Publika, credit: Ivan Peček

Nešto prije 21h bilo je vrijeme za najveće veseljake INmusic festivala i ljude koji se u Hrvatskoj već zasigurno osjećaju kao domaći, velikane irske glazbe Flogging Molly. Kad god da dođu, Flogging Molly uvijek su rado viđeni gosti, a njihove bi se koncerte moglo opisati kao mješavinu dobre glazbe i još bolje zafrkancije. Mi smo pronašli svoje mjesto među prvim redovima gdje se od samog početka pogalo i plesalo u ritmu irskih poskočica, a članovi benda svako toliko su svojoj nadasve zahvalnoj publici dobacivali Guinness i vodu.

Foto: Flogging Molly, credit: Ivan Peček

Flogging Molly su napravili bez premca najkaotičniju feštu na INmusicu, od „Drunken Lullabies“, „Devil's Dance Floor“ i „Seven Deadly Sins“ tijekom kojih su poletjele i čaše i kosa, do melankoličnih i melodičnih „Worst Day Since Yesterday“ i „Float“ koje je publika složno u glas pjevala od početka do kraja. Čuli smo i „Requiem For A Dying Song“ koju je pratila i posveta, a publika je i srdačno pozdravila gospođu King koja, kako se ispostavilo, ima hrvatske korijene. Ljubav između Flogging Molly i domaće publike se nastavlja!

Foto: Slaves, credit: Ivan Peček

Da je treći dan po razini veselja i plesne energije najjači, potvrdili su Flogging Molly, i otvorili vrata specifičnom šarenom zvuku Kasabiana. Ovaj bend je već na samom početku dao naslutiti da donose novu energiju punu zajedničkog poštovanja i ljubavi. Sergio i Tom komuniciraju kvalitetno na toliko razina, a mi smo uspjeli vidjeti onu glazbenu i bratsku. Izmjenjivali su se za pažnju publike i dapače, jedan drugog poticali u primanju tople energije mnoštva. Svoj set su otvorili s novom “Ill Ray (The King)”, nadalje nizali presjek karijere kroz starije tipa “Underdog” i odlične nove “You’re In Love With The Psycho” da bi totalno raspojasali publiku sa starijom “Treat”. Unutar satnice su odradili i jedan bis, zahvalili publici pa se Sergio spustio u prve redove, pozdravljao se s fanovima i ljubio kamere. Uživancija je bila uzajamna i definitivno hvala na komunikaciji koju noć prije u istom terminu nismo doživjeli.

Foto: Kasabian, credit: Ivan Peček

Zadnji dan odveo nas je na još uživanja u rubne prostore otoka na Hidden Stage gdje su Booka Shade, njemački DJ duo, prodrmali one kojima je trebao plesni korak više. Poznati elektro dvojac svoj set je odradio vrhunski, toliko dobro da sam sliku ambijenta u jednom trenu smjestila u berlinski Berghein, vidjevši zajedništvo, ljubav prema elektronici i raznolikost stilova na jednom mjestu.

Izvještaj pisale: Gordana Viboh i Marija Kancir

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.