Koncerti

Traktorom na ŠČalatu

photo: Let 3, credit: Filip Bušić

Traktorom na ŠČalatu

U subotu 02. rujna riječki rokeri održali su audiovizualni spektakl na jednoj od naših najljepših pozornica na otvorenom. Ploveći na valu Eurovizije i Mame Šč Let 3 je napunio Šalatu i oduševio publiku svih generacija. Na sinoćnjem koncertu, kao što se i moglo očekivati od Leta 3, bilo je svega: od rocka i punka do folka i electro taktova. Bilo je tu odlijepljenih brkova, golotinje, traktora, prostakluka te elemenata duhovne obnove.

Spektakl je započeo u 20.20h ispaljivanjem zelenog lasera iz guzice, srećom samo s video zida. Tada su se Letovci pojavili na pozornici u pratnji plesačica svi odjeveni u zlatne oprave koje jedino možemo opisati kao svemirska odijela, dok se Zoran Prodanović Prlja dopeljao u malom zlatnom traktoru. Otvorili su s nekoliko manje izvođenijih stvari poput „Ribokemija“ i „Artemide“ tako da je publici trebalo neko vrijeme da se zagrije. 

let-3-šalata-©-Filip-Bušić-September 02, 2023-0B5A6586-Enhanced-NR

photo: Let 3, credit: Filip Bušić

Treba naglasiti kako se ekipa iz Leta 3 nekoliko puta presvlačila tako da su sljedeći blok započeli u svečanom fraku i rasplesali obožavatelje s nešto bržim pjesmama kao što su „Izađi mala“, „Tazi tazi“ i „Mala soba“ sve uz pratnju puhačke sekcije pod vodstvom Igora Pavlice. Jedan od vrhunaca definitivno je bio „Dijete u vremenu“, a tu treba dodati i punk himnu Termita „Vjeran pas“. Ovdje se našla i stvar s njihovog prvijenca „Two dogs fuckin'“ „Izgubljeni“ uz neizostavno perje i transparente s brojevima na koje je publika davala takt – „jedan, dva, tri, četiri, izgubljeni!“.

let-3-šalata-©-Filip-Bušić-September 02, 2023-0B5A6604-Enhanced-NR  

photo: Let 3, credit: Filip Bušić

Zatim je došlo do malog intermezza za presvlačenje i drugog dijela ovog audiovizualnog spektakla. Sada su Letovci na pozornicu izašli odjeveni u eurovizijsko ruho i odsvirali „Mamu Šč“, koju je, imam osjećaj, čekalo pola Šalate. 

 let-3-šalata-©-Filip-Bušić-September 02, 2023-0B5A6786-Enhanced-NR 

photo: Let 3, credit: Filip Bušić

Prlja je, očito shvativši da u publici ima puno stranaca, zahvalio i svojim obožavateljima iz drugih zemalja. Potom su se zaredali hitovi: „Ero s onoga svijeta“, „Drama“ i „Profesor Jakov“ s kojom su završili ova dio nastupa. Setlista, koja je uglavnom bila krojena albumima „Jedina“ i „Bombardiranje Srbije i Čačka“, obuhvatila je sve njihove albume.

let-3-šalata-©-Filip-Bušić-September 02, 2023-0B5A6724-Enhanced-NR 

photo: Let 3, credit: Filip Bušić

Bend nas je tada napustio i pozornicu prepustio zboru Ivana Gorana Kovačića i Orkestru Leta 3 koji su odsvirali fenomenalnu verziju „Ciklame“. Na stage se vratio Damir Martinović Mrle sam i odsvirao „Srničicu“. Za kraj ovog dijela, što bi mogli nazvati prvi bis jer je bilo zazivanje benda, ostavili su svoju laganiju stvar s albuma „Peace“ „Nafta“.

let-3-šalata-©-Filip-Bušić-September 02, 2023-0B5A6842-Enhanced-NR 

photo: Let 3, credit: Filip Bušić

Za drugi bis Letovci su pripremili „Serenadu“, pjesmu koju, kako je naglasio Prlja, nisu dugo odsvirali uživo, a za sam kraj ostavili su fenomenalnu petnaestominutnu verziju „Sam u vodi“. Uz balone od sapunice koji su kroz cijelu pjesmu puštani koncert je nakon nešto manje od dva i pol sata završio. Iako sam Let 3 do sada uživo slušao već hrpu puta u različitim okolnostima uvijek mi je zadovoljstvo ponovno doživjeti njihov performans.

let-3-šalata-©-Filip-Bušić-September 02, 2023-0B5A7014-Enhanced-NR 

photo: Let 3, credit: Filip Bušić