Koncerti

Shabazz palaces oduševili u KSET-u

Shabazz palaces oduševili u KSET-u

ZEZ je sinoć svoju sezonu završio neobičnim jazz/hip-hop duom iz Seattlea i publici u KSET-u uljepšao sredinu radnog tjedna. Sada je vrijeme da se smirimo, sredimo dojmove sa sinoćnjeg koncerta, rezimiramo sve prethodne i čekamo najavljeni ZEZ festival na proljeće.

Foto: Shabazz Palaces, credit: Zvonimir Bregeš

Shabazz Palaces čine Ishmael Butler i Tendai Maraire, koji su nam jučer stigli s planeta Quazarz pružajući okupljenima ono najbolje od sebe, tjerajući nas na ples i kretanje. Ovaj duo iza sebe ima nekoliko projekata, od kojih je vjerojatno najpoznatiji Butlerov hip-hop trio Digable Planets, a četiri albuma koje su snimili kao Shabazz Palaces naišli su na plodno tlo kod kritike i publike. Dva ovogodišnja albuma Quazarz: Born on a Gangster Star  i Quazarz vs. The Jealous Machines predstavili su, uz starije stvari, kroz jedno i pol satni koncert pred punim KSET-om.

Ishmael i Tendai cijelu su večer ostali sakriveni u mraku pozornice tako da ste im mogli nazrijeti samo siluete prilikom kratkih izmjena plavičastog svjetla. Butlerov vokal pretakao se na trenutke u jeku, a potom ponovno u vrlo jasne i ekspresivne stihove. Ambiciozno spajanje rap elemenata s improvizacijskim jazz tehnikama stvara pravu crnačku vibru koja na momente gradi atmosferu sličnu nekom rave partiju. „That's How City Life Goes“, „Parallax“ i „Noetic Noromantics“ samo su neke od pjesama koje je publika s oduševljenjem prihvaćala. 

Foto: Shabazz Palaces, credit: Zvonimir Bregeš

Shabazz Palaces u svoje instrumentalne dijelove ubacuju teme iz popularne glazbe (na primjer dio iz „A Summer Place“ na „Shine a Light“) igrajući se tako s naizgled nespojivim elementima, ali samo naizgled nespojivim, jer ono što i zvuči disonantno zapravo ulazi u sonični sklad.  

Organizacija ZEZ-a pružila nam je koncert kojeg ćemo se rado sjetiti i omogućila da Zagreb ponovno bude dio eksperimentalne glazbene scene, a jedini minus u cijeloj priči činila je vrućina i kroničan nedostatak kisika. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni