Koncerti

Norman Beaker Trio - privatna zabava vrhunskog bluesa

Norman Beaker Trio - privatna zabava vrhunskog bluesa

Norman Beaker ima reputaciju jednog od najboljih blues glazbenika svog doba pa ni ne čudi što je prije dvije godine ušao u Blues Hall of Fame.

Tijekom svoje glazbene karijere surađivao je s mnogim poznatim imenima kao što su Chris Farlow, Paul Jones, B.B. King, Van Morisson i mnogi drugi. Zadnji puta smo ga imali prilike slušati prošle godine na samo Valentinovo u Tvornici kulture, a prošle srijede mjesto susreta je bio KSET.

foto: Norman Beaker Trio, credit: Viktor Katalenić/fotosekcija KSET-a

Norman Beaker i njegov trio odmah su nastupili ozbiljno i profesionalno. Ozbiljno s muzikom, ali ne i u komunikaciji s publikom u kojoj nije nedostajalo humora i šarma. Svijeta u publici nije bilo mnogo. Bila je to grupa od pedesetak ljudi koju su činili fanovi bluesa, mahom starije generacije, nekoliko mlađih duša i nekolicina studenata FER-a. Norman Beaker je dokaz kako je važno koliko života imaš u godinama, a ne obrnuto. Njegova životnost očituje se u gitarističkim solo dijelovima koja izvodi s lakoćom, a vokal koji je jasan i ne puca samo ide u prilog njegovom majstorstvu. Ritam podršku su činila druga dva člana tria, a to su John Price na basu i Leo Anđelković na bubnjevima. Cijeli koncert je zapravo izgledao kao jedna privatna zabava koja se sastojala od dva pedesetominutna dijela, s pauzom između u kojoj je Norman pozdravio publiku i nazdravio s prijateljima.

foto: Norman Beaker Trio, credit: Viktor Katalenić/fotosekcija KSET-a

Pjesma “Sitting On Top Of The World” jedna je od onih koja je dirnula publiku i natjerala nekolicinu na ples, a među izvedenima bile su još i “Only I Got What The Other Guys Want”, “Born Under A Bad Sign”, "Cheating Love", "Five Long Years" i mnoge druge. Bendu se na pozornici na dvije pjesme pridružio i jedan gospodin iz publike i dao svoj doprinos bluesu na usnoj harmonici. Izgledalo je da bi on rado ostao i duže, ali Norman je imao svoj plan nastavka koncerta i nastavio dalje kao trio.
Za ljubitelje bluesa KSET je u srijedu bio a place to be. Živahna atmosfera, majstorske izvedbe na instrumentima i na kraju krajeva odlična glazba zadovoljila je slušne organe prisutnih, a kako Beaker sa svojim bendom volim svirati u Hrvatskoj i regiji, sumnjam da ćemo morati dugo čekati do nekog sljedećeg susreta.