Koncerti

Večer punka u KSET-u uz Kurve i prijatelje

Večer punka u KSET-u uz Kurve i prijatelje

Na samom kraju ljeta i na početku još jedne jesensko-zimske sezone, KSET je ugostio jednu pravu poslasticu za sve ljubitelje punka.

Kurve su izdale novi EP koji je trebalo predstaviti, a da ne bi bile usamljene pridružila im se Socijalna Služba i Eke Buba. Početak ove večeri zagrebačkog punka bio je zakazan u 21h, kašnjenje minimalno.

Koncert su otvorili dečki iz benda Eke Buba. Moram primjetiti da su bili najglasniji bend večeri, od buke koju su prouzročili nisi mogao čuti svoje misli. No to je dobro, to je punk. Počeli su pred skoro praznim KSET-om, ali moram pohvaliti publiku koja se odmah na početku iz dvorišta povukla unutra pa je koncertni prostor brzo bio solidno popunjen. Sviraju brzo, glasno, a svoj žanr nazivaju speed punkom. Nisu dugo svirali, štoviše, iznenadila sam se kako je kratko trajao njihov set. Kad malo još popune set listu, mislim da će svakako moći konkurirati za zvijezde večeri. Ovako su jako dobro otvorili večer, zagrijali publiku, a i prostor KSET-a i ostavili pozornicu drugima.

A ti drugi bili su Socijalna Služba koji nisu prvi put djelili pozornicu s Kurvama. Već su jednom promovirali album zajedno, no tada je svatko promovirao svoj. Isti scenarij kao i sa prvim bendom, dok bend nije svirao KSET je bio prazan, no čim su počeli svirati, publika iz dvorišta se brzo povukla unutra i nesramežljivo se nagužvala ispred pozornice. Pogo se zagrijao puno više nego na prvom bendu. Odlično zvuče, agresivno, brzo. S punim pravom se definiraju kao hardcore punk bend. Ni njihov set nije bio predugačak, no da su svirali duže mislim da bi ukrali pozornost zvijezdama večeri. Čudi me da nisam već prije naletjela na neki njihov koncert. Svakako su Kurvama ostavili odličnu atmosferu, zagrijanu i nabrijanu.

Sviraj mi tri ista akorda, jedan za kurac, druga dva dobra... Sviraj punk! Nakon "Sjebanih pjesama" iz 2014., došao je taj dan da promoviraju novi EP imena "Na obali sreće". Iz je valjda razloga prostor KSET-a bio „ukrašen“ pomagalima za plažu i jednom lutkom na napuhavanje. Ima nešto poetično u pjesmama koje nam pjevaju Kurve. Progalopirali su KSET-om i napravili ukratko kaos. Bezvlađe je zavladalo od prve pjesme. Publika je podivljala, bend isto, a mogli smo čuti ukratko sve pjesme koje Kurve imaju na svoja tri izdana EP-a, iako je naglasak naravno bio na ovom zadnjem. Bile nove ili stare pjesme, publika se nije smirivala i sve pjesme su se pjevale/derale uz bend. Odlična atmosfera na koncertu, stopostotna zezancija u apsolutnom kaosu. Vokal je u par navrata nestao s pozornice jer ga je publika jednostavno povukla u paklenu vrućinu KSET-a. Ovaj EP je kao i prva dva obilježen očito sretnim brojem 5; 5 pjesama, sve kraće od 3 minute. Kurve su tako nastavile svoju tradiciju jer je ista situacija i na prethodnim EP-ovima. Pravo punkerski. Iako su odsvirali sve što su imali za odsvirati, publika ih je neumorno zvala na bis. Izveli su još jednu novu i jednu staru za zatvaranje; Sviraj punk. Na kraju krajeva, to i je bila poanta ovog petka u KSET-u.