Koncerti

All Stars Gypsy Band - tuga ili veselje?

All Stars Gypsy Band - tuga ili veselje?

Mora li ciganska glazba uvijek biti tužna? Gledao sam ciganske filmove, slušao romsku glazbu, upoznao razne nomade u svom životu i shvatio da s ciganima uvijek dolazi tuga. Postoji mogućnost da različito gledamo na pojam "Rom" jer postoje i te razlike u našem društvu. Jedno je sigurno, nomadi su narod koji ne prihvaća sjedilački način života. A to zašto ga ne prihvaćaju, ne mogu znati. Možda iz ljubavi prema putovanjima ili zbog usamljenog života kakvim znaju živjeti pojedini Romi? Takav život može biti tužan.

Uživajući u swing, gypsy jazz ritmovima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, bili smo daleko od usamljenosti. Jean “Django” Reinhardt je francuski Rom rođen u Belgiji jedan od najvećih gitarista 30-ih godina. Skladbe “Swing 42” ili “After you’ve gone” čule su se u interpretaciji njegovog učenika Stochela Rosenberga, velikana ciganskog jazz-a današnjice, s ostalim impresivnim individualistima pod nazivom “All stars gypsy band”.

Stochelov brat Mozes Rosenberg svirao je s njegove lijeve strane. Poput bačena pera s vrha zgrade kretala se njegova ruka gore-dolje. Tako opuštena ruka rijetko se viđa. Ipak, odu bih napisao našem kontrabasistu Jurici Štelmo. Taktove Stochela nije mogao svatko pratiti. Njegovu virtuznost i lakoću prstiju teško da itko može pratiti, kako među glazbenicima tako i među publikom. Našem Jurici to nije bio nikakav problem. Hrvati posjeduju suho zlato, to već neki znaju. Dokle mislimo čuvati zlato ispod zemlje? -neki bi trebali razbijati glavu o tome. Okupilo se sinoć svijeta. Pravo čudo uzmemo li u obzir gospodarsku krizu u Hrvata i cijenu karte koja se kretala od 120 pa sve do 320 kuna. Dio tih koji su uspijeli odvojiti novac iz svojeg džepa, uspijeli su i odvojiti  komad svoje duše od tijela zbog razigranosti i melodičnosti odličnog harmonikaša Dominiquea Paatsoma. Mislima nas je uspio prebaciti ni manje ni više nego u Pariz, a kao opravdanje svoga postupka dobio je najveći aplauz. No ništa manje aplauza nije dobio ni violinist Costel Nitescu, futuristički solist koji bi ustao samo  kada je to bilo potrebno. Da je ipak potrebno više tonske vježbe, dokazao je Costel s unikatnošću  zvuka svoje violine spram ostalih instrumenata. Kada je previše toga “stars” na sceni, možemo očekivati jednu solističku poslasticu. Ona se i dogodila. A ljubitelji swinga to nisu zamjerili. Bilo je i onih koji su pametnim mobitelima uspjeli  memorirati divne trenutak, po svom ukusu. Pratio je Rosenberga još jedan Hrvat. S desne strane od Stochela sjedio je Mate Matišić, gitarist kojeg imamo prilike čuti u njegovu triu zajedno s Juricom Štelmom.

Veliki broj filmskih redatelja prepoznali su glazbenu vrijednost pjesme, “Minor swing” te su je uvrstili u svoje filmove kao što su Matrix i Čokolada. S tom istom pjesmom oprostili su se i ovi velikani od zagrebačke publike. 

Nikica Marović
Nikica Marović

"Don't give in without a fight"