Koncerti

Nezavisna glazbena večer u Močvari

Nezavisna glazbena večer u Močvari

Močvara je u četvrtak navečer ponovno bila posvećena glazbenoj edukaciji publike, otkrivanju nekih novih indie biserčića i podršci lokalnim glazbenicima.

U organizaciji sve poznatijih Indie emo naočala imali smo prilike čuti zagrebački Weather Pains, austrijski Cryptic Commands i američki Katie Ellen. Publike je bilo na parove razbroj, ali oni koji su došli nisu pogriješili.

Program je počeo na vrijeme kako je bilo i najavljeno, a pozornicu su otvorili zagrebački domaćini Weather Pains. Ovo je bend koji u posljednje vrijeme sve češće svira kao predgrupa lokalnim, ali i inozemnim glazbenicima te polako, ali sigurno gradi svoju glazbenu reputaciju. Zadnji puta sam ih slušala kao predgrupu Cloud Nothingsima u Tvornici i nisam mogla ne primijetiti kako su sinoć u Močvari bili puno bolji nego prije mjesec dana. Opušteniji, vokalno razgovjetniji uz ozvučenje koje im je išlo u prilog zvučali su kao bend koji je siguran u sebe i ono što radi. Ovaj puta jasne instrumentalne dionice, koje su u Tvornici ostale zarobljene negdje u bespućima prostora, ukazale su na kvalitetu ovog benda.

Nakon kraće pauze svjetla pozornice pripala su četvorki iz Graza. Cryptic Commands su Sarah, Dani, Vera i Thomas, a sviraju nešto između post punka, rocka i shoegazea (barem se tako žanrovski sami opisuju). Čuju se u njihovoj glazbi korijeni indie rocka, tu je i ta bezbrižnost koja se skriva iza ozbiljnosti tekstova, a osobno me se dojmio nježan i lijep vokal bubnjarice. Cijeli bend djeluje vrlo razigrano pa je čak i malčice predugo škripanje gitare na samom početku bilo simpatično, doduše nisam otkrila je li to bilo slučajno ili namjerno. Kao svaki pravi milenijalci žele pokazati da su i društveno osviješteni pa imaju i pjesmu “Merger From Hell” kojom se na svoj način bore protiv velikih zločestih korporacija poput Monsanta kako su sinoć i sami naglasili. Uglavnom, dosta dobar indie rock bendić koji bi mogao biti zanimljiv nekim novim indie rock dušicama.

Za sam kraj čuli smo vrlo dobar bend iz Philadelphije kojeg su osnovali Anika Pyle i Dan Frelly, bivši članovi njujorške grupe Chumped. Nježne indie rock/pop melodije koje stvara Anikina gitara uz njezin sladak vokal kriju iza sebe ipak ozbiljnije i tjeskobnije tekstove (Still Life). Vrlo se lako izgubiti u njihovim lepršavim gitarskim melodijama, a potom postanete svjesni tekstova koji mahom govore o izgubljenim bivšim ljubavima i prijateljima. Katie Ellen su vrlo iskren bend, koji otvoreno progovaraju o ljudskoj ranjivosti i osjećajima pa vidim kako lagano pronalaze fanove među sentimentalnijim pripadnicima mlađih generacija.

Summa summarum, sinoć se u Močvari održala jedna lijepa koncertna večer za koju trebamo zahvaliti svim gore navedenim bendovima. Greške ćemo zanemariti ako ih je bilo, a dobro ćemo pamtiti i nastaviti pružati podršku nezavisnoj glazbenoj sceni.