Koncerti

Jinx @ Gričevanje

Jinx @ Gričevanje

[caption id="attachment_2082" align="aligncenter" width="547"]Jinx © Julien Duval Jinx © Julien Duval[/caption]

Avantura duga 20 godina

Zar je stvarno došao taj dan? Jinxi praše po čitavoj Lijepoj našoj, a nerijetko i šire već dvadeset godina!

„Hvala. Hvala kaj ste došli. Hvala kaj ste donijeli pomoć. Hvala kaj ste donijeli dobru energiju. Bilo je lijepo, baš rođendanski. Sve Vas volimo...“ Napisali su Jinxi na svojoj Facebook stranici nakon sinoćnjeg koncerta na Tuškancu. Toliki broj ljudi, toliko dobre energije, opuštene i plesne atmosfere nitko drugi na ovim prostorima ne može okupiti na jednom mjestu, nitko! Zato hvala Jinxima, hvala na nezaboravnom koncertu!

Možda je raj prevara za kraj, možda je najbolje godinama iza nas, ali Jinxi stvaraju najbolje u godinama pored nas.

Povod koncerta je bilo otvaranje Gričevanja, dobro poznate zagrebačke glazbene manifestacije, čiji su organizatori promjenom termina održavanja, te prebacivanjem čitavog programa u toplije dane donijeli najbolju odluku ikad. Uz, naravno, onu da s Jinxima prirede rođendansku proslavu, koja je rezultirala obaranjem svih rekorda posjećenosti Gričevanja. Veliki plato iznad garaže na Tuškancu bio je pretijesan da primi sve željne Jinxovanja, pa su fanovi popunili i sve prilazne ulice, stepenice, te svaki obližnji komadić prostora gdje su mogli bez obzira na fizičku udaljenost od centra zbivanja zaplesati uz čarobne ritmove sjajnog benda.

S desetak minuta zakašnjenja, bend se popeo na pozornicu i započeo show. Puna dva sata trajao je rođendanski koncert, a ljubitelji benda, kao i sami njegovi članovi, nisu mogli ni zamisliti bolju proslavu dvadesete godine zajedničkog pjevanja, sviranja, nastupanja od one u matičnom gradu, u gotovo šumskom okruženju i ljetnom ugođaju s toliko obožavatelja i emocija u zraku. Osim standardne postave benda, pridružili su im se i brojni gosti, većinom stari članovi. Tako su svirku osvježili i uveličali svojim prisustvom Rista Ibrić na mandolini, Kiki The Kid na bubnjevima, Hrvoje Gunjača na basu, Neven Mijač na usnoj harmonici, Neno Grahovac na trombonu, Jakša Kriletić na saksofonu, te Ivana Rushaidat i Dubravko Ivaniš `Daddy` kao gostujući vokali.

Povodom okrugle obljetnice Radislav Jovanov Gonzo i njegova ekipa snimatelja snimali su prvi dokumentarac o grupi, tzv. rokumentarac čiji su zadnji kadrovi snimljeni upravo sinoć. Kadrovi filma tijekom čitavog koncerta vrtili su se preko ekrana s obje strane pozornice izmjenjujući se s projekcijom trenutnog nastupa. Kako bi započela određena pjesma, na ekranu smo imali prilike gledati prizore iz doba kada je dotična ugledala svjetlo dana, godine izdanja, covere albuma, scene iz spotova, te s koncerata. Pregled svih albuma simbolično su postavili na krojački metar te nas proveli po vlastitoj vremenskoj crti kombinirajući stare slike članova te bendovskih avantura.

Koncert je imao i humanitarnu stranu, jer je bend danima putem društvenih mreža pozivao na sakupljanje pomoći za unesrećene u poplavama, a Zagrepčani su uspješno sakupili 500 kila raznih potrepština i pokazali veliko srce.

Koncert je obilježilo i nekoliko starijih pjesama koji nisu dio uobičajenog repertoara, s njihovog prvog uratka Sextaszy koji su promovirali na svom prvom koncertu održanom 1994. svega par metara iza ovog rođendanskog, u kultnom Saloonu, na koji se odazvalo maksimalno 100 ljudi, kazao je Coco.

Kako su ostatkom set liste vladali samo hitovi, ili sam ja jednostavno preveliki obožavatelj, teško mi je izdvojiti par pjesama s kojim su se istaknuli te u nastavku donosim popis svih pjesama jer me svaka pojedinačno oduševila, razveselila ritmom i navukla veliki osmijeh na lice koji nisam skidala do kraja večeri.

Tekst: Andrea Kovač

  Popis pjesama: Hodam Da smo se voljeli manje Pravo Smijem se Topim se sad Strijele na horizontu Ostani Šmiramo Gotta get away Little devil Ljeto Pored mene Klinci su u redu Tamo gdje je sve po mom Čuvaj me, ne daj me Sve se jednom mora vratiti Zapad Tako tako Na plaži Na zub su me uzeli mama Sve do kraja vremena Brazil Ruke Na čemu si ti Bye bye baby bye BIS Čuvar močvara i trava Avantura počinje Koliko suza za malo sna Sanjam
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."