Koncerti

FOR predstavio debitantski album u Maloj dvorani Lisinski

FOR predstavio debitantski album u Maloj dvorani Lisinski

Zagrebačka akustična rock četvorka FOR, sinoć (19.04.) je pred gotovo rasprodanom Malom dvoranom Lisinski, publici predstavila svoje debitantsko izdanje The Sun Will Shine, čiji se izlazak u prodaju očekuje ubrzo.

Iako su još uvijek itekako svježe ime na sceni, sam bend je službeno predstavljen u prvim danima 2014. godine, FOR polagano postaje sinonim za kvalitetu u žanru akustičnog soft rocka u Hrvatskoj. Ono što FOR čini posebnim je kvaliteta glazbenika koji tvore bend. Predvodnik benda je Tomislav Malagurski. Kantautor čije je ime poznato zagrebačkoj publici već dugi niz godina, pogotovo kroz njegove samostalne nastupe po mnogobrojnim zagrebačkim kafićima i klubovima, gdje je dugi niz godina radio nastupe tijekom kojih je izvodio covere brojnih stranih legendi kao što su Neil Young, Cat Stevens, Pink Floyd, Beatles, Simon& Garfunkel, Mark Lanegan i mnogih drugih, ali ono što je njegove nastupe činilo posebnim je činjenica da bi svako malo ubacio svoju autorsku pjesmu. Jako rijetko bi takvu pjesmu najavio kao svoje djelo pa bi publika nerijetko završila šokirana kad bi saznala istinu, jer su mu se pjesme po kvaliteti lagano mogle nositi s velikanima glazbe. Kroz godine se sprijateljio s ostatkom FOR-a. Virtuoza osmožičane klasične gitare, Slavena Špoljarića, je upoznao još za vrijeme srednje škole i nerijetko su nastupali skupa, a slično je bilo i s udaraljkašem Franom Homenom. Kada se ekipi pridružio i basist Miodrag Prelec – Mićo, pala je odluka da njih četvero naprave pravi band.

Većina pjesama koje će se naći na albumu u svojoj osnovnoj varijanti postoje već godinama, a unazad 14 mjeseci te pjesme su se polirale, prerađivale, ukrašavale i testirale, dok nisu bile spremne za studio. Još u travnju 2014. bend je izdao putem bandcampa demo verziju albuma, snimljen u kućnoj DIY varijanti, te unatoč slabijoj produkcijskoj kvaliteti, takvog albuma bi se poželjeli mnogi bendovi na sceni. Neke pjesme su se odbacile za debitantsko izdanje, ali većina ih je ostala. Sada je vrijeme da se vratimo u sadašnjost.

IMG_0376

FOTO: Tomislav Malagurski i Frano Homen – FOR

Pred sinoćnu publiku na pozornicu male dvorane uspeli su se malo iza 20 sati, ovaj put s pojačanjem u vidu dvije mlade djevojke na back vokalima, Tene Krajačić i Lu Jakelić. Iako u bendu back vokale Tomislavu daju i Slaven i Miodrag, dodatne back vokalistice imaju smisla i itekako se dobro uklapaju u aranžman. Mala dvorana Lisinski se pokazala kao odličan odabir za promociju albuma. Iako je FOR dokazao da može odličan nastup pružiti i na “žešćim“ rock mjestima kao što su Vintage Industrial Bar, jučer je bila prilika da do izražaja dođe svaki najmanji ton u svoj kompleksnosti melodije kojom dečki raspolažu. S obzirom na klasično obrazovanje kojim raspolažu, te na osmožičanu klasičnu gitaru Slavena, aranžman njihovih pjesama je često bogatiji nego što bi se očekivalo od jednog akustičnog četverca, i to se moglo doživjeti na jučerašnjoj svirci u punom rasponu. Malo negodovanje je bilo oko Tomislavog vokala, koji je na pokojoj dionici bio malo pretih, ali u kompletnoj slici je to ispalo nebitno. Okupljena publika, koja je u velikom broju bila sastavljena od obitelji i prijatelja, te dugogodišnjih fanova rada i djela ove četvorke, uživala je u svakoj minuti nastupa. Tomislav se u ime benda zahvalio više puta između pjesama na podršci koju od svih primaju kroz godine sviranja te nimalo nije skrivao uzbuđenje oko ovog nastupa, te albuma koje će ubrzo ugledati svijetlo dana. Set lista je u potpunosti bila sastavljena od pjesama koje će se naći na albumu i to redoslijedom kojim će biti složene na albumu. Na pjesmi „Red“ ekipi su se pridružile dvije gudačice na pozornici te dodatno obogatile već bogati aranžman, uklopivši se savršeno u koncept ovoga koncerta. Djevojke su se na pozornici zadržale tijekom sljedeći pet izvedbi, ostavivši četvorku da sami za kraj odsviraju završnu trilogiju pjesama koje čine „Bitter Blood“, „One Step Closer“ i naravno naslovna pjesma albuma „The Sun Will Shine“. Nakon toga uslijedio je kratki bis te su nas počastili s još dvije pjesme koje će svoje mjesto naći na drugom albumu, „Journey“ i „No Reason to Stay“. Nastupu je time došao kraj, uslijedio je veliki aplauz, te nam je svima ostalo odbrojavati dane do trenutka kada će se album naći u prodaji. FOR je jedan od onih domaćih bendova koje ne mogu dovoljno nahvaliti. Imaju kvalitetu, imaju znanje i tehniku, a ljubav prema glazbi izbija iz njih svakim tonom koji odsviraju. Publika koja ih je do sada već otkrila ih voli, a ta ljubav se svakodnevno širi. Vrijedi spomenuti da se sinoć u maloj dvorani moglo vidjeti od djece od 7 godina do starijih osoba koje su prešle 70, i svi su uživali u nastupu. Zagreb je prije godinu dana dobio jedan veliki bend, a taj isti bend iz mjeseca u mjesec sve više i više raste. S užitkom ću pratiti sve što će njihova karijera kroz godine donijeti, uz želje da jednog dana postanu ogromni.
Keep On Walking…

 

FOTO: FOR

FOTO: Tomislav Malagurski – FOR

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."