Koncerti

Odličan zagrebački Tulum uz Bajagu i Instruktore, Silente i Detour.

Odličan zagrebački Tulum uz Bajagu i Instruktore, Silente i Detour.

Jučer je zagrebački Dom sportova bio poprište jednog velikog Tuluma čiji su glavni akteri, uz publiku koja je od početka do kraja vidno uživala i držala atmosferu, bili Detour, Silente i Bajaga uz svoje Instruktore.

Večer je točno po satnici otvorio Detour, peteročlani bend, čiji je dio članova u najranijim danima djelovao i pod imenom Yammat i koji iza sebe ima već više od desetljeća glazbene karijere. No čini mi se kako je Detour tek sa posljednjim albumom "A što ak' ja" otišao dalje i pogodio upravo ono što je nedostajalo kako bi se malo više "doživjela" i zavoljela njihova neosporivo dobra glazba. Vidjelo se to već u reakciji na prvu pjesmu kojom su započeli svirku, "Plešem sama", kao i kasnije prilikom izvedbe pjesme "Snijeg", koje su instantno prizvale osmjehe na lica i ritam u bokove tad još relativno rijetke publike.

Detour by Dunja Dopsaj/muzika.hrDetour by Dunja Dopsaj/muzika.hr

Nastavivši u dobrom ritmu, imali smo prilike čuti i neke starije, a drage pjesme tijekom kojih sam shvatila da sam puno upoznatija sa Detourovim stvaranjem no što sam do tad mislila. Uživala sam u izvedbama pjesama "Prijatelj" i "Tvoje lice se promijenilo", jednima od onih koje se s godinama samo neprimjetno uvuku pod kožu. Prva misao koja mi pada na pamet nakon sinoćnje svirke je da je Detour jedan iznimno šarmantan i simpatično smotan bend, pri čemu se ta "smotanost" naravno ne odnosi na njihovu izvedbu, jer, iako nisu moj preferirani žanr, kvaliteta benda je neupitna, pogotovo po pitanju prodornog vokala Maje Posavec, ali i interakcije čitavog benda te meni osobno jako zanimljivog upotpunjavanja zvuka korištenjem mandoline. Spomenuta "smotanost" odnosi se na poniznost i skromnost Detoura na pozornici, koje kao da poručuju da bend, iako za to ima itekakvo pokriće, zna da uvijek ima mjesta napretku, na što bi se mnogi drugi izvođači trebali ugledati.

Silente by Dunja Dopsaj/muzika.hrSilente by Dunja Dopsaj/muzika.hr

Nakon kraće pauze pozornicu Doma sportova preuzeli su jako mladi i entuzijastični Dubrovčani - Silente. Bend osnovan 2013. godine proslavio se pjesmom "Terca na tišinu", a u svoje je dvije godine aktivnog djelovanja izdao već dva albuma, "Lovac na čudesa" i "Neće rijeka zrakom teći". Silente je šesteročlana skupina ljudi koji su i na albumima, ali i na live izvedbama očito pronašli način kako se na lijep način nadopunjavati, svima pružiti priliku da se izraze i pokažu što znaju, a pritom ne zasjenjivati ostale članove benda. Glavnu riječ, kako to biva u većini bendova, sinoć su vodili vokali Doris i Tibor, koji su zajedno s ostalim članovima sastava ostavili dušu na pozornici. Tijekom čitavog nastupa nije bilo trenutka mirovanja i od svih jučerašnjih izvođača, mislim da su se najviše "unijeli" i potrudili oko svog nastupa, kako uostalom i priliči jednom bendu u usponu. Jučerašnju su svirku započeli pjesmom "Čudna ili čudesna", pitanje koje bi se moglo postaviti i za sam bend. Po mome mišljenju ipak čudesni Silente kao da sa sobom na pozornicu donosi neki drugi svijet i poziva publiku da mu se u njemu pridruži, a publika je to sinoć s veseljem napravila. Do ovog se trenutka dvorana već dobro napunila te smo svi zajedno sa Silenteom skakutali i uglas pjevali njihove "Još jednom", "Terca na tišinu", "Morski ljudi, morske žene" itd.. Onaj "štih" koji ih izdvaja iz mora pop/rock izvođača je zvuk violine, koji nadopunjuje pjesme i daje im novu toplinu, a za koji je zaslužna Lorena Milina. Silente je svirku zatvorio pjesmom "Neobranjivo" te se, kao i Detour, a kasnije i Bajaga, zahvalio Zagrebu na jednoj jedinstvenoj večeri.

Bajaga i instruktori by Vedran MetelkoBajaga i instruktori by Vedran Metelko

I za kraj večeri na pozornicu se popeo čovjek za kojeg je vrijeme izgleda stalo i koji je, prema riječima gitarista Žike Milenkovića, "kralj rock'n' rolla" (dodala bih samo – na Balkanu), Momčilo Bajagić - Bajaga. Ledena dvorana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta i nadasve je lijepo bilo vidjeti kako su neki izvođači (kao što je to bilo i na koncertu Indexa u Lisinskom) vječni i kako i dalje na svoje koncerte prizivaju publiku od ranih tinejdžerskih pa do penzionerskih dana. Koncert je započeo u veselim tonovima, pjesmom "Sa druge strane jastuka" i atmosfera koja je tad nastala se nije spuštala sve do samog kraja svirke. Ulogu glavnog zabavljača jučer je preuzeo raspoloženi Žika, dok sam sam Bajaga nije pretjerano komunicirao s publikom, no nakon toliko godina sviranja i pjesma čije stihove ionako svi znamo napamet, ne nedostaje mi to u njegovom nastupu te je dovoljno doći i uživati u prepoznatljivom vokalu i dragim pjesmama.

Bajaga i Instruktori by Dunja DopsajBajaga i Instruktori by Dunja Dopsaj

Teško mi je izdvojiti neke pjesme sa koncerta jer sam uistinu uživala tijekom čitave svirke, no možda su mi najdraže ipak bile one koje vežem uz neke posebne trenutke i drage ljude (pozdrav Anamarija i Martina!), poput "Godine prolaze" i "Verujem, ne verujem". Pomalo iznenađujuće s obzirom na relativno nedavno izdan album, ali na jučerašnjem koncertu prvenstveno su bile zastupljene starije pjesme, "Tišina", "Kad hodaš", "Tamara", "Dobro jutro džezeri", a na one najpoznatije balade "Otkad tebe volim" i "Zažmuri" spontano su se vadili upaljači i mobiteli te se publika u prisnoj atmosferi njihala u ritmu glazbe. Koncert je završio u veselom tonu kako je i počeo, bisom i porukom za kraj "Samo nam je ljubav potrebna".

Bajaga i Instruktori by Dunja DopsajBajaga i Instruktori by Dunja Dopsaj

Bila je to divna večer koju su Detour, Silente i Bajaga ispunili itekako dobrim vibracijama, te jedan Tulum koji će se zasigurno dugo pamtiti. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.