Koncerti

Zimski Indirekt u idili zagrebačkog adventa

Zimski Indirekt u idili zagrebačkog adventa

Točno pola godine nakon četvrtog ljetnog Indirekta koji se iz Umaga preselio u borovu šumu Savudrije, u suradnji s Design Districtom, u konceptualnoj šumi borova u Martićevoj ulici u Zagrebu se smjestio prvi zimski Indirekt festival koji se održao prethodni vikend. Od 16. do 18. prosinca predstavio je bendove koji su već ranije oduševili ljubitelje ovog festivala i obogatio adventski program nešto drugačijom ponudom.

-

Festivalske zastavice zimskog Indirekta su se protezale na prvoj adventskoj kućici do pozornice i okupile prijatelje ovog cijenjenog indie festivala koji prepoznaje i gura bendove kojima nedostaje medijske pažnje. Zlatnim bojama su najavili i nadolazeći peti rođendan. U prosincu su se utaborili kod Croatian design superstorea gdje možete kušati istarske craft sendviče i liker od lješnjaka o kojem svi pričaju. Ovu zimu su povodom Marketa u Martićevoj sastavili lineup od izvođača koji su već nastupili u sklopu festivala. Dobro su poznati onima koji prate festival, ali su pružili priliku da se u njihovu glazbu zaljube i posjetitelji koji se prvi put susreću s njima. 

Publici koja je polako počela popunjavati zatvorenu Martićevu ulicu prvo se predstavio đakovački solo projekt Marka Vukovića, Nikonar. Moglo bi se reći da je Nikonar postao zaštitno ime Velvet i Indirekt festivala jer je prije samo par mjeseci nastupio na Velvetu, nakon toga na jesenskom Indirektu u Beogradu, a ovog vikenda u Zagrebu i Rijeci na zimskim verzijama oba spomenuta festivala. Stupio je na binu u ponču sa svojom električnom gitarom, laptopom, synthom i najjačim adutom, vokalom. Izveo je pjesme s EP-ja City Side, ali i hit  "Možda nisam dobar" svog drugog projekta Svemirko čiji album Vanilija izlazi uskoro. Baš za vrijeme ove pjesme su se mogli čuti komentari njegovih kolega glazbenika kako je zaista dobar ovaj Nikonar. Odsvirao je najnoviju pjesmu "Jedina" koja je, za razliku od ostalih Nikonarovih pjesama, na hrvatskom jeziku. Jedan fan ju je domišljato usporedio s bonus pjesmom Haustorovog "Tajnog grada".

Iznenadio nas je i synthpop coverom "Tame" grčke grupe Ocean hope iz njegove izdavačke kuće Hush hush records, koji je službeno objavio pod pseudonimom Kimekai. Pjesma je takva da vam zastane dah kad ju čujete uživo i u potpunosti se prepustite njenom svijetu beznađa i melankolije. Pjevao na hrvatskom ili engleskom, Marko uspijeva impresionirati nepresušnim vrelom nostalgičnih pjesama koje stvara. U prilog tome govori činjenica da je EP snimio u razmaku od četiri dana, ali i to da nastupa pod više aliasa kao da jedan nije dovoljan da se u potpunosti izrazi, a da to ne bude spammanje.
Nakon sat vremena svirke na pozornicu se popeo mladi garažni blues/rock duo iz Zagreba The Yellow Buzz, kojeg čine bubnjar Bruno Bolfan te gitarist i vokalist Adam Lončar. Bend je bio zabavan, energičan i toliko zanimljiv da su se neupućeni prolaznici zaustavljali i uživali u svirci. Odsvirali su "Baby on my mind", "Yellow faded leaves", "Cigarette" i "Invisible M", a obradili su i bend na koji najviše nalikuju ,The White Stripes, te izveli "Dead leaves and the dirty ground". Bend iza sebe ima EP i istoimeni album iz 2016. koji toplo preporučamo. A ako želite čuti njihove nove pjesme morate ih poslušati uživo. 

Baden Baden DJ set je simpatično najavio aniticiklonu melankolije, tuge i očaja za after, ali druženje prvog dana festivala su priveli kraju u plesnoj i vedroj atmosferi.

Drugi dan je bio najjači po broju publike, a razlog leži u tome što su nastupala dva benda koja su postala afirmirana više od ostalih bendova lineupa. Side Project, zagrebački graveyard pop duo, je premijerno nastupio na Indirekt warmupu 2014. godine u klubu Klub. naoružani samo vokalnim sposobnostima i laptopom, a nakon toga i na Indirekt festivalu te iste godine. Luka i Anja su prvi put zajedno zapjevali na jednom srednjoškolskom izletu 2012., glasovi su im se toliko dobro slagali da su se počeli družiti subotom i Lukinu sobu pretvorili u pravi mali kućni studio. Ovakva atmosfera u pjesmama se rijetko čuje na hrvatskoj alternativnoj sceni, zbog čega se njihov zvuk često opisuje kao "strani". S vremenom su nabavili instrumente i bend s kojim sve češće nastupaju. Ali posebno za ovu prigodu su nastupili bez benda i prisjetili nas kako su zvučali davne 2014. godine. Izveli su hitove s prošlogodišnjeg prvijenca Things which no one else should know about, ali i neke nove pjesme. Dvojac je ostavio pozitivan dojam na publiku. Vjerujem da su vanzemaljskim zvukovima pjesme "Guns" uspjeli privući ljude iz okolnih ulica, ali i stanare Martićeve na terasu. Donekle nam je i razumljivo da je Side project uspio zvučati tako dobro unatoč hladnoći jer su od instrumenata posjedovali jedino synth, ali idući izvođač drugog dana Indirekt Winter Editiona je bend s čak dvije gitare i basom, a na minus pet stupnjeva ispod ništice, sudeći po glazbi koja je dopirala iz njihovih instrumenata, nisu dali naslutiti da je toliko hladno. Precizno su odsvirali cijeli repertoar. To je indie četvorka prema kojoj Indirekt gaji ljubav od 2015. godine, Sleepyheads. Uspjeli su rasplesati publiku, pogotovo cure u prvim redovima kojima nakon ovoga koncerta zasigurno više nije bilo hladno. 

DJ Dom Smith je večer priveo kraju indie hitovima Arctic Monkeysa, The Killersa, The Strokesa i Future Islandsa što je toliko godilo posjetiteljima da su se, unatoč hladnoći,  zadržali u Martićevoj i nakon zatvaranja kućica.

Drugi dan je možda bio najposjećeniji, ali treći je bio najemotivniji. Publiku su redom popunili članovi raznih bendova, tu se našla Luce, Matija Habijanec, Petar Vranić i brojni prijatelji festivala. U Martićevoj je bila manja gužva, što je podsjetilo na ležernost i ljepotu ljetnog Indirekta. Indirekt ne bi bio Indirekt da nam ne priredi neko iznenađenje. Ovom prilikom iznenađenje je bilo pojačanje trećeg dana festivala, kantautor iz Istre i pobjednik HGF-a, Vladimir Kuzman. 

S obzirom na to da nastup nije bio unaprijed isplaniran, posudio je gitaru od Matije Habijaneca koji se našao u publici i autorskim sjetnim folk pjesmama otvorio treći dan. Pronašla se tu i koja obrada poput Neil Youngove "On the beach". Bilo je hladnije nego li prethodni dan, a njegovi prsti nisu bili spremni za akrobacije po gitari, pa je nakon emotivnog uvoda prepustio pozornicu bendu kojeg smo svi iščekivali. 
Beogradski trio On Tour se popeo na binu i poveo nas na sentimentalno putovanje kroz prostor, vrijeme i snove. Povodom svog petog rođendana u sklopu male turneje posjetili su i Zagreb. Ivan, Vladimir i Marko su mandolinom, akustičnom gitarom, usnom harmonikom i višeglasnim pjevanjem u nešto manje od sat vremena predstavili svoje pjesme. Za vrijeme "Pale blue dress" Matija Habijanec se, na iznenađenje sveprisutnih, pridružio bendu i usnom harmonikom obogatio pjesmu. "Who do you love" je naišla na najveće odobravanje publike.
Da su bili topliji uvjeti i da se bendu nije žurilo u Beograd vjerujem da bi svirali dulje, ali ne možemo im zamjeriti zato što je već za vrijeme aftera i DJ-a Okrugle Očale počeo padati snijeg. Bilo je čarobno biti upravo na tom mjestu i dočekati prve pahulje snijega uz Belle and Sebastian ili "Mr. November" The Nationala. Svaka čast Andriji na ustrajnosti i što je na najljepši mogući način zatvorio zimski Indirekt. Iduće godine preporučamo možda manju pozornicu, kupolu ili koju grijalicu više, da izvođačima bude toplije, a atmosfera intimnija. 
Zagreb je obogaćen za još jedan festival i adventski program koji je u potpunosti besplatan. Prvi su nadraži pa ćemo prvi zimski festival zauvijek pamtiti. Indirekt Winter Edition je uvelike olakšao iščekivanje jubilarnog petog Indirekta, ali i približio istarski festival zagrebačkoj publici. Ove zime su odabrali pet kvalitetnijih izvođača hrvatske indie scene i sramežljivo prekoračili granice Hrvatske, nadam se da će se dogodine lineup-u pridružiti više izvođača okolnih država kao što je to slučaj na ljetnom Indirektu. Držimo fige da će se ovako nešto održati i iduće zime. Možda je bilo hladno, ali na Indirektu je uvijek toplo oko srca. 

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.