Koncerti

Bebè Na Volè, Stuttgart Online i Straight Mickey and the Boyz u Vintageu – Itekako Dozvoljeni četvrtak

Bebè Na Volè, Stuttgart Online i Straight Mickey and the Boyz u Vintageu – Itekako Dozvoljeni četvrtak

Zagrebački klub Vintage Industrial Bar, sinoć (26.03.) je bio poprište još jednog Dozvoljenog četvrtka. Za razliku od prošlog, melodičnijeg i nježnijeg, ovaj četvrtak zagrebačkoj publici nudio je domaći blues u izvedbi Bebè Na Volè a.k.a. Adam Semijalac te beogradsku mješavinu garage rocka i surove energije kroz izvedbe bendova Stuttgart Online i Straight Mickey and the Boyz.

FOTO: Bebè Na Volè a.k.a. Adam Semijalac

Nešto malo iza 21 sat, na pozornicu se uspeo Bebè Na Volè, u svom najčešćem sastavu, kao one-man act. Krenuvši sa laganijim pjesmama, publika je polagano popunjavala prostor zapanjujuće slušajući blues iz domaće kuhinje za koji imaš osjećaj da je iz Amerike, prekooceanskim letom, stigao u Zagreb – i to negdje iz 1930. godine.  Ne mogu za sebe reći da sam neki ogromni poznavatelj bluesa. Imam pokoji album u kolekciji i volim klasike i velikane, a znam tu i tamo kojeg underground izvođača, ali kada sam po prvi put, prije jedno godinu dana, slučajno naletio na rad i djelo Adama, na nekom blues mixu na YouTubeu, nisam mogao vjerovati da slušam jednog Hrvata. Isti osjećaj sam imao sinoć kada sam u solidno popunjenom Vintageu prvi put imao priliku slušati ga live. Dok je tijekom prve dvije pjesme prostor kluba još uvijek bio preprazan da bi dinamički raspon bluesa zvučao uhu ugodno, do kraja treće pjesme to se promijenilo. Izgleda da je zagrebačka publika željna Adamovih nastupa te općenito dobrog bluesa jer je rijetka prilika vidjeti puni klub na prvom izvođaču večeri.  Nakon prvih par pjesama, na pozornici su mu se pridružili bubnjar i basist te se aranžman pjesama promijenio u nešto življi. Kroz cca 50 min, publika je zapanjeno pratila nastup nečega što mogu samo nazvati čistom genijalnošću. Izveo je presjek svoje stvaralačke karijere od starijih do novijih pjesama, par puta podsjetivši publiku da mu je najnoviji album „Time of great depression“ u obliku ploče dostupan  u backstageu ukoliko netko želi kupiti. Ja znam – da sam imao novaca, ista bi se brzo našla u kolekciji. Definitivno preporuka za slušanje, a zagrebačkoj publici se prva sljedeća prilika da čuje Bebè live, nudi već ove nedjelje 30.03. u sklopu programa Mimo.

FOTO: Stuttgart Online

FOTO: Stuttgart Online

Nakon omanje pauze, na pozornicu se popeo beogradski dvojac  Stuttgart Online. Bend u osnovnoj postavi čine Bojan Slačala na basu i Marko Barišić na bubnjevima, a tijekom nastupa, kao gosti su im se pridružili Dragan Knežević (gitara) i Demir Ahmetović (bas). Nakon albuma “Radost svakom domaćinstvu” i „Prava stvar“, Stuttgart Online trenutno objavljuje singl-spotove u suradnji s kolegama muzičarima sa scene i do sada je realizirano četiri, na kojima su učestvovali Oliver Svilan, Dragan Knežević i Demir Ahmetović. Svi vicevi o ritam sekciji koje ste ikada čuli padaju u vodu kada ovaj dvojac počne derati na pozornici. Kroz cijeli nastup, s pozornice je treštao kvalitetan repertoar garage rocka, prepun surove snage. Stuttgart je jedan od onih bendova koje morate poslušati live da biste ih shvatili i u potpunosti doživjeli. Kolko god da im dobro zvuče albumi, baš ta surova koncertna energija čini ovaj bend toliko kvalitetnim i zanimljivim. Iako se publika vidno prorjedila nakon Bebe, ona polovica koja je ostala zadovoljno i uživljeno je pratila nastup ovog dvojca.  Aplauza nije izostalo, a atmosfera je kulminirala tijekom pjesme „Da je nađe“, na kojoj se dvojcu pridružio Dragan Knežević.

FOTO: Straight Mickey and the Boyz

FOTO: Straight Mickey and the Boyz

Posljednji su nastupili, nimalo laganiji, Straight Mickey and the Boyz. Na tragu Partibrejkersa i Discipline Kitschme, ovaj beogradski trojac od početka je startao ubojito i žestoko. Popeli su se na stage s namjerom da u Zagrebu ostave litre znoja i u tome su uspjeli. Bend na sceni djeluje vrlo usvirano i uigrano, stoga su prava atrakcija za publiku, a zvuk koji je tijekom cijele večeri bio na vrhuncu, kulminirao je baš na njima.

FOTO: Straight Mickey and the Boyz

FOTO: Straight Mickey and the Boyz

Možda im u Hrvatskoj fali vjernije publike upoznate s njihovim radom, ali ona koja se je jučer zatekla u Vintageu, uživala je u repertoaru koji su SMatB ponudili. „Crv“, „Fantastične misli“ te „Ne osećam se dobro“, samo su neke od pjesama koje su sinoć izveli, a koje bi svoje mjesto trebale naći na playlistama svakog ljubitelja novog vala regionalnog rocka.
Isto kao i Stuttgartovci, SMatB još nema veliku bazu fanova u Zagrebu, ali vjerujem da će se kroz nadolazeću godinu – dvije to itekako promijeniti.

U svakom slučaju, ovaj je četvrtak ponudio koncertnu poslasticu za svakoga tko se sinoć našao u Vintageu. Sada ostaje čekati mjesec dana do novog izdanja Dozvoljenog četvrtka, koji će u organizaciji top liste Muzika je Zvonko Radost sigurno dovesti nova tri kvalitetna imena regionalne scene, koje ne bi trebao preskočiti niti jedan ljubitelj dobre glazbe. Kao i hrvatski novi val, regionalni također ima kvalitetu koja bi definitivno trebala biti šire prepoznata.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."