Koncerti

KISS u Zagrebu! Vrhunski rock show, premalo sotonizma...

photo: KISS, credit: Filip Bušić

KISS u Zagrebu! Vrhunski rock show, premalo sotonizma...

Sinoć je u zagrebačkoj Areni priređen rock show kakav se rijetko viđa na ovim prostorima, a oni okupljeni mjesecima će pričati kako je KISS bend koji barem jednom morate doživjeti uživo, čak i ako niste neki veliki fan. Dva sata nastupa, dva sata rock cirkusa, dva sata pirotehnike, beljenja, poziranja, dizanja na rampama, dva sata doživljaja fenomenalne zabave....

foto: KISS, credit: Filip Bušić

Ravno po programu, u 21 sat, svijetla u dvorani su se ugasila, veliki zastor zakrivao je pozornicu, a na zvučnicima je krenula rock himna Zeppelina "Rock and Roll". Zastor je spušten, a publika je ostala zapanjena gledajući kako se četiri namaskirana tipa spuštaju velikim rampama visoko iznad publike na pozornicu. Krenuli su svirati nabrijani "Detroit Rock City", a atmosfera je u dvorani automatski eksplodirala, zajedno s brojnom pirotehnikom koja je pratila glazbu.

foto: KISS, credit: Filip Bušić

Unatoč činjenici da se koncert nije dobro prodavao, i da je dvorana bila vidno praznjikava, publika je dala sve od sebe da pokaže svoju ljubav prema bendu i bend je uzvratio. Pozirali su i publici, i nama fotografima, Gene Simmons plazio je svoj impresivan jezik konstantno, dok su se Paul Stanley i Tommy Thayer šetali lijevo desno po pozornici i stavljali na vidjelo svoje najbolje rock poze. Uslijedile su jednako nabrijane "Shout It Out Loud", "Deuce", "War Machine" i "Heavens on Fire", a na "I Love It Loud" Gene Simmons pokazao je fanovima svoje vještine "riganja" vatre.

foto: KISS, credit: Filip Bušić

Nakon "Say Yeah" i "Cold Gin", tijekom "Love Gun" pao je i prvi solo, onaj gitarista Tommyja Thayera. "Lick It Up", "Calling Dr. Love", "Tears Are Falling" i "Psycho Circus" nastavile su održavati atmosferu, a članovi benda svako malo su se obraćali publici, dizali atmosferu, govorili kako im je drago da su ovdje i da bi se voljeli vratiti i spomenuli Zagreb valjda 300 puta. Uslijedio je još jedan solo, ovaj put je na redu bio bubnjar Eric Singer, koji u jednom trenutku razvaljivao duplu bas pedalu i istovremeno nonšalantno ručnikom brisao znoj sa sebe davajući publici znak kako se tek zagrijava za ostatak nastupa.

foto: KISS, credit: Filip Bušić

Nakon "100000" years na redu za solo je bio Gene Simmons, a njega su za tu prigodu na rampi digli visoko iznad publike gdje je pokazao drevni ritual "riganja" krvi iz ustiju pa računam da je to trenutak kad nas je KISS poslužio Sotoni na pladnju (molite se za nas, iako se unatoč upozorenjima dežurnih dušobrižnika, Princ tame sinoć nije ukazao u Zagrebu).

Uslijedio je "God of Thunder", a onda je uz "Love Gun" serviran i posljednji solo večeri, onaj Paula Stanleya koji se putem ziplinea prevezao iznad publike do manje pozornice na sredini dvorane gdje je odsvirao tu pjesmu, ali i dio sljedeće, njihovog najvećeg hita i najpoznatije disco rock pjesme "I Was Made for Lovin' You" tijekom koje je atmosfera dosegla apsolutni vrhunac.

foto: KISS, credit: Filip Bušić

Regularni dio seta završili su "Black Diamond", hitom s prvog albuma "KISS" iz '74., tijekom koje su na platformi digli Erica Singera i cijeli set bubnjeva visoko iznad pozornice. Bis je donio još tri pjesme, sve s trećeg studijskog albuma "Destroyer", a prva je bila laganica "Beth" tijekom koje je Eric Singer bubnjeve zamijenio s klavirom. "Do You Love Me?" bila je sljedeća pjesma s kojom je bend krenuo u oproštaj sa Zagrebom, a koncert su zatvorili još jednim žestokim i velikim hitom, naravno riječ je o "Rock and Roll All Nite". Euforija je još jednom skočila u dvorani, ekipa se rasplesala, a dvoranu je preplavila hrpetina konfeta koji nisu prestajali prštati iz topova sve dok dvoranom nije zavladao ugođaj snježne oluje.

Ako je suditi prema presjeku godina u publici, KISS je i dalje u samom vrhu rock scene, ima svoje fanove koji su željni dobre zabave kakvu će pružiti samo oni bendovi koji znaju kako arenski ili stadionski nastup ne može biti "samo nastup" nego nešto više.

Živio KISS!

foto: KISS, credit: Filip Bušić

 

Kao predgrupa nastupio je američki rock bend iz Los Angelesa, Dirty Honey, čijeg nastupa nisam uspio dovoljno uloviti, ali ono što jesam pokazalo se jako dobro, tako da se nadam da će nas ova ekipa uskoro posjetiti u solo varijanti.

foto: Dirty Honey, credit: Filip Bušić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."