Intervju

Carson Cox - Merchandise

Carson Cox - Merchandise

Ususret Super Uho festivalu u Šibeniku ove godine, kratko smo popričali s frontmanom Merchandisea, Carsonom Coxom, o utjecajima na rad, zagrebačkom koncertu, sve do nadolazećeg nastupa na Super Uhu. Carson ima lijepo sjećanje na Hrvatsku, a raduje se i budućim susretima.

Dolaziš iz Tampe, s Floride. Kakav je život tamo? Koliko je okolina utjecala na tvoj glazbeni razvoj?

Carson: Moja okolina je bila moje sve dok sam odrastao. Bilo je teško naći ljude s kojima bi svirao, ili ljude sa sličnim izričajem i pogledom na umjetnost. To me učinilo gladnim za radom/stvaranjem pa mislim da zato još uvijek toliko toga radim. Trenutno putujem mnogo i pišem po cijelom svijetu. Jako volim istočnu Europu jer je tamo toliko poezije o krajoliku i ljudima, puno više nego u većini velegrada Amerike.

Ispravi me ako sam u krivu, ali čula sam da sam radiš na svojoj produkciji?

Carson: Produkcijom se bavim dugi niz godina, i to za većinu bendova za koje malo tko zna, ali to mi je najdraži dio snimanja jer stvaram prostor u kojem ideja živi i to ostaje tako. Glazba uživo može biti iritantna jer nikad ne znaš kako će zvučati i hoće li bass „sjesti“ kako treba. Snimanje zvuka je moj glavni instrument.

Možeš li ukratko opisati svoj glazbeni razvoj od početka do sada?

Carson: Učio sam na slomljenoj opremi. Jako dugo sam posuđivao sve, čak i gitare da bi mogao snimati. Mislim da što manje imaš to bolje se razvijaš kao umjetnik. Kad si ograničen materijalno, možeš doći do korijena svoje ideje. Snimanje punk bendova/noise/amatera je najbolji način da se počne jer nema nikakvih očekivanja.

Merchandise i zagrebačka publika pobliže su se upoznali na jesen 2014. u Močvari. U Zagreb ste došli povodom promocije albuma After the end. Jeste li imali kakva očekivanja od zagrebačke publike?

Carson: Zagreb je bio zakon. Bolji od većine koncerata na toj turneji. Publika je bila uzbuđena što je tamo. Na malo mjesta je tako zabavno svirati jer publika ne može uživati ili ne obraća pažnju na bendove. Znali smo da ćemo upoznati nove ljude, ali bilo je kao da smo sreli stare prijatelje. Volimo to i spremni smo vratiti se.

U nekoliko riječi, kako bi opisao zadnji album?

Carson: Jednako je podijeljen na depresiju i afirmaciju kraja moje mladosti. Sad mi je 29. Album je novo poglavlje za nas, ali i zadnje poglavlje onog što smo dosad radili. On je ciničan pogled u nostalgiju.

Ove godine ste non stop u pogonu, koliko vidim. Kako turneje utječu na tebe? Stvaraš li u tom periodu?

Carson: Puno pišem kad smo na putu i jako uživam u tome. Da, zaista smo previše po turnejama, ali to nam je posao pa ima smisla da to radimo neprestano. Doduše, napisao sam već materijal za 2 nova albuma. (Smijeh)

Za manje od mjesec dana dolazite u Šibenik na Super Uho festival. Što vam je draže, festivalski nastupi ili samostalni koncerti?

Carson: Taj festival će biti super. Ovisi zapravo, mrzim američke festivale jer su dosadni, a i bendovi su većinom loši. Najviše volimo europske festivale.

Kakvi su planovi benda nakon ljetne turneje?

Carson: Snimamo novi LP u Italiji s nekoliko dobrih prijatelja.

Uoči Super Uha u Šibeniku, želiš li nešto poručiti posjetiteljima festivala? Također, fanovima u Hrvatskoj?

Carson: Volimo Hrvatsku i dolazit ćemo svirati koliko god možemo. Ponesite plesne cipele 

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.