auto-r

12 / 13
Mirta Klarić

Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja

Piše od 27.10.2017.

U 4 godine napisala je 154 članaka.

NEKAD I DANAS: Klub Močvara

NEKAD I DANAS: Klub Močvara

Ako ste ljubitelj alternativne glazbe, bio to metal, punk, stoner, indie ili nešto drugo, a odrasli ste u Zagrebu početkom 2000.- ih , klub Močvara vjerojatno je u nekom trenutku vašeg života bio simbol svega onog što alternativna scena predstavlja. Močvara je bila svojevrsno utočište u kojem ste mogli pronaći srodne duše i istomišljenike, bila na vašoj glavi irokeza ili je pak vaš zaštitni znak bila karirana košulja koja je simbolizirala odanost grungeu. Povijest kluba jednako je šarolika kao i njegov repertoar. Ovo je priča o klubu Močvara - nekad i danas...

NEKAD I DANAS: Glazbeni festivali u Hrvatskoj

NEKAD I DANAS: Glazbeni festivali u Hrvatskoj

Od Zagrebačkog i Opatijskog preko Fiju briju i Radara do INmusica i Ferragosta, glazbeni festivali u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko desetljeća postali su neizostavan i značajan kulturni, turistički i društveni faktor, a iako privremeno opstruirani globalnom pandemijom virusa COVID-19, očekivan je njihov veliki povratak u punom sjaju. U rubrici “Nekad i danas” donosimo vam priču o glazbenim festivalima na prostoru Lijepe naše.

Prošlo je pet godina od smrti Davida Bowieja – pitali smo domaće glazbenike po čemu ga pamte

Prošlo je pet godina od smrti Davida Bowieja – pitali smo domaće glazbenike po čemu ga pamte

Teško je povjerovati da je od smrti legendarnog Davida Bowieja prošlo već pet godina. Tijekom svoje impresivne, preko pet desetljeća duge karijere, Bowie je redefinirao pop glazbu i ostavio svoj pečat na gotovo svim glazbenim stilovima koji su slijedili. Postao je ikona glazbe, filma i mode, pomaknuo je granice “prihvatljivog”, “gazio tabue”, a svojim životom i stvaralaštvom pokazao brojnim generacijama da je sasvim okej (ili čak poželjno) biti drugačiji. Iako Bowie, nažalost, fizički više nije među nama, on će zauvijek živjeti kroz svoju umjetnost. Među brojnim obožavateljima velikog Bowieja su i naši domaći glazbenici, a neke od njih pitali smo po čemu ga pamte i što Bowie znači za njih i njihovo stvaralaštvo.

“Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace” - Čudesan suvenir iz vremena samoće

“Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace” - Čudesan suvenir iz vremena samoće

U listopadu prošle godine, Nick Cave & The Bad Seeds objavili su magnetični album “Ghosteen”, ujedno i završni dio trilogije koji je slijedio nakon fantastičnih prethodnika “Push the Sky Away” (2013) i Skeleton Tree (2016). Cave i Bad Seedsi trebali su započeti veliku svjetsku turneju, ali njihovi, kao i planovi cjelokupnog čovječanstva, promijenili su se u ožujku ove godine s početkom pandemije virusa COVID-19.

Putovanje onkraj stvarnosti uz J.R. Augusta u HGZ-u

Putovanje onkraj stvarnosti uz J.R. Augusta u HGZ-u

Godina je za J.R.Augusta započela i više nego odlično. Sjajni album prvijenac Dangerous Waters niže priznanja i uspjehe od kojih su najrecentnije čak tri osvojene nezavisne novinarske nagrade Rock & Off te nominacija za nagradu Impala u kategoriji najboljeg europskog albuma nezavisne glazbe. Taj veliki trenutak J.R. August (Nikola Vranić) iskoristio je na najbolji mogući način – fantastičnim koncertom u rasprodanom Hrvatskom glazbenom zavodu.