auto-r

6 / 8
Marin Tomić (Ujak Stanley)

Marin Tomić (Ujak Stanley)

"Meni je najbolje kad mi je dobro."

Piše od 14.06.2016.

U 5 godina napisao je 86 članaka.

Sonic Avenues u Močvari: Bend koji zna što radi

Sonic Avenues u Močvari: Bend koji zna što radi

Pokraj korita rijeke Save te se večeri, ako niste bili prehlađeni, dalo namirisati proljeće. Jedna je crna mačka nešto ležerno čeprkala po travi, ne mareći puno za sve rjeđe šetače, koji su svojim tihim napušenim razgovorima parali zrak taman toliko da se atmosfera ove noći na starom nasipu mogla opisati istovremeno uobičajenom i idealnom. Tu idilu iznebuha kvare dvije užurbane spodobe svojim izvitoperenim kretnjama i neprikladno goropadnim razgovorima. Što li im je? Bježe li oni od koga, skrivaju li se kome? Jesu li počinili kakvo zlodjelo, koje su im namjere? Oprosti im, mili čitatelju, ta oni samo žure na koncert. U Močvaru, dakako.

Kawasaki 3P u Domu sportova - Trijumf u zasebnoj kategoriji

Kawasaki 3P u Domu sportova - Trijumf u zasebnoj kategoriji

Prisjetite se malo, lijepo vas molim, onog nekog glupog kvartovskog punk benda na čije ste svirke išli u tinejdžerskim danima jer su vam članovi, inače već tada ličnosti poznate kao apsolutne dangube, narkomani i probisvijeti, bili prijatelji. Dopustite mi sada da pogodim što se u međuvremenu dogodilo s tim klincima, gdje li su danas. Jedan je vjerojatno pokojan, jedan guli robiju po treći put, jednoga se valjda može susresti kako tumara gradom s vrećicama u ruci i mumlja si nešto nedefinirano u bradu, a jedan je možda i uspješan javni bilježnik s troje dece. Bilo kako bilo, benda im već odavno nema, baš kao i svih drugih takvih malih besperspektivnih sastava oformljenih od strane sprženih klinaca nakon pete runde u kvartovskoj birtiji. To jest, svih osim jednog. Jedan je još uvijek živ. Taj se jedan zove Kawasaki 3p. I ove je subote održao solo koncert u Domu sportova. Doslovno „solo“, ni predgrupu nisu imali

Kuzma:

Kuzma: "Danas je sva glazba trash, a mi smo kraljevi trasha"

Kuzma i Shaka Zulu, mediteranska su koncertna atrakcija osnovana sada već daleke 1993. godine u Splitu. Poznati su po svojim duhovitim, vedrim, često i ironičnim stihovima, a zahvaljujući svojoj opuštenosti i originalnom pristupu glazbi, Kuzma & Shaka Zulu već su puna dva desetljeća jedna od popularnijih dalmatinskih grupa sa dobrom bazom fanova. Ususret nastupu u zagrebačkom klubu Sax u subotu 18.3.2017. javili smo se Saši Kuzmiću Kuzmi i propitali ga par pitanja o dugogodišnjoj karijeri, mladosti i zanosu, nastupu u Saxu, Milijunašu i brojnim drugim temama.

Šank?! pokorio Vintage Industrial

Šank?! pokorio Vintage Industrial

Dok sam ovog četvrtka ulazio u Vintage, imao sam flashback. Sjećam se, ima tome sad već skoro pet godina, kako sam se, ruku pod ruku s tadašnjom djevojkom, raspitivao po Trešnjevci gdje li se točno nalazi kafić No sikiriki (što ćeš, nisam lik od birtija). U njemu se tog dana nalazio jedan dosta tražen papirić, bila je to ulaznica za koncert mladog zagrebačkog punk benda Šank?! u malom pogonu Tvornice. Za ono što se tamo u ta dva dana (dodali su bili dodatan koncert zbog rasprodanosti prvog) dogodilo, bilo bi možda malo pretjerano reći da je ušlo u povijest, ali je u svakom slučaju zacementiralo jednu dosta veliku činjenicu, a to je da u gradu opet imamo punk bend koji je u stanju rasprodavati klubove. U međuvremenu je Šank odsvirao još mali milijun koncerata diljem kontinenta, i svakim novim sve više prerastao u “opće dobro”, bend čije stihove naizust znaju i oni koji od punk bendova mogu nabrojati još samo Ramonese.

Gulaš od dobrih vibracija

Gulaš od dobrih vibracija

Kad sam čuo da Buffo's Wake ponovno dolazi u grad, probudilo mi je to izrazito pozitivne emocije. Ima nešto neopisivo šarmantno u takvim samoprozvanim ciganima što mladost provode nagurani u jedan zagušljivi kombi, smucajući se širom svijeta u potrazi za mjestom gdje će se napiti još više nego što su se napili jučer. Točno (ali stvarno, skroz točno) su dvije godine prošle od kad su na toj svojoj odiseji posjetili KSET, i pritom uzrokovali jedan poremećeno razularen dernek, jedan od onih gigova na kojima kemija prelazi u magiju. Priliku da tako nešto ponove (iako je to, budimo realni, otpočetka bilo mrvicu nerealno za očekivati) su ovoga puta dobili u Vintageu. To se dogodilo stoga što je njihov dobri stari domaćin Goulash Disko za tu priliku udružio snage s dobrim starim Good Vibrationsom, pa smo dobili kolaboraciju sasvim zgodnog imena Goodoulash Vibrisko.

Punk romantika ponovno razgalila Attack

Punk romantika ponovno razgalila Attack

Svekolikom je pankerskom i inom pučanstvu već godinama (ovo je konkretno šesta) jasno da je ovaj vikend oko Valentinova rezerviran za upriličenje jedne od jačih koncertnih fešti, dobre stare Punk romantike. Taj je event do sad iz izdanja u izdanje rastao u popularnosti, pa je organizator Vlaja, povodom čijeg rođendana (sretan mu bio!) se cijela stvar i održava, procijenio da bi ovaj put mogao pokušati s megalomanskom dvodnevnom varijantom. Malo je reći da se ta procjena pokazala uspješnom. Naime, hype koji se stvorio, prvenstveno oko činjenice da je lineup rijetko zabilježena kombinacija punk i estradnih umjetnika, iznenadio je vjerujem i one najoptimističnije. Mjesecima unaprijed su trajala nabrijavanja, karte su planule u tili čas, a sve je do kraja eskaliralo u trenutku kad je obznanjeno da se subotnji nastup Alena Vitasovića zbog nehumane navale seli u Močvaru te se u prodaju pušta dodatni poveći kontingent ulaznica. Taj kompletni scenarij je do prije samo nekoliko mjeseci graničio sa znanstvenom fantastikom, ali eto – izgleda da ne valja podcjenjivati taj neki X-faktor koji Punk romantika sasvim očito ima, a najčešće se manifestira kao opća pomama. Zbog činjenice da su se (opet!) Klaoničin rođendan i Punk romantika preklapali, potpisnik je ovog izvještaja propustio tu epohalnu drugu večer festivala, ali vam zato imam ponešto za napisati o prvoj.

Brijačnica -

Brijačnica - "sve je dobro što se dobro svrši"

Siječanjska je koncertna suša već prijetila poprimiti epohalne razmjere, sve dok se konačno ovog vikenda na Brijačnici nije dogodila dugo očekivana prava obilna kiša rock'n'roll bendova koja je napojila naše žedne uši. Nije ovo prvi put da Brijačnica to čini. Nego drugi. Prošle je godine bila na Velesajmu, sad se smjestila u Boćarski dom. Taj se nijansu manji ovogodišnji prostor čini logičnim izborom imajući u vidu činjenicu o nijansu manje zvjezdanom lineupu. No, da ne bi bilo zabune, i dalje se tu radilo o solidnoj količini dobrih bendova, a bogme i o jednom spektakularnom reunionu koji se ispostavio apsolutnom krunom cijele priče. No, o tom potom, kronologija je od pamtivijeka bila majka koncertnog izvještaja.

Maskirani manijaci na valovima reverba - Daikaiju u Attacku

Maskirani manijaci na valovima reverba - Daikaiju u Attacku

Koncertni se meni zadnjih dana gadno prorijedio. Reći će netko da ako organizatori cijele godine već ulažu životinjske napore da bi nas usrećili, onda im ne možemo zamjeriti malo zimskog sna da dođu k sebi. Ionako je kvaliteta od pamtivijeka valjda bila zamišljena kao važnija od kvantitete, tako da su svi koncertni ovisnici ipak mogli mirno spavati posljednjih dana, znajući da nam stiže Daikaiju, kolokvijalno poznat i kao najluđi bend koji je ikad svirao koncerte. Dogodilo se to njihovo treće po redu ukazanje u našem gradu ovog ponedjeljka, DAIKAIJU ATTACKS ATTACK #2 je bio naziv priredbe. Mislim, nije u biti bio, ali komotno je mogao biti. Za predgrupiranje je pak bila najavljena grupa TBA.

She Owl u Močvari - noć u životinjskom carstvu

She Owl u Močvari - noć u životinjskom carstvu

Začarana je Močvara ove godine odradila solidnu cifru od petnaestak koncerata. Koncerata koji se nisu uvijek mogli pohvaliti najboljom posjećenošću i najluđom atmosferom, ali su to uglavnom nadoknađivali velikim dozama slatkoće i šarma. Baš te neke začaranosti, kao što ime kaže. Pretposljednja svirka u tom začaranom nizu odvila se prije nekoliko dana, u onom malom prostoru ispred šanka. Nastupio je duo imena She Owl.

Marky Ramone's Blitzkrieg protutnjao Močvarom

Marky Ramone's Blitzkrieg protutnjao Močvarom

Prilično bi besmisleno i bespotrebno bilo ići objašnjavati kakvu monumentalnu rolu u povijesti glazbe su odigrali Ramonesi. To je stvar opće kulture, i nije uopće podložna raspravi. Jer jedno su osobna mišljenja i teorije a drugo su činjenice. A to da su Ramonesi legende, to je činjenica. Samo jedan u nizu dokaza za to je taj da su prije četrnaest godina uvršteni u Rock'n'Roll kuću slavnih. Jedini preživjeli iz postave kojoj je dodijeljena ta čast, to je gospodin Marc Bell. Poznatiji kao Marky Ramone. Svjestan da je narod uvijek gladan i žedan Ramonesa, Marky okuplja bend prigodnog imena Blitzkrieg, i s njima diljem svijeta roka sve te dobre stare hitove praćen gromoglasnom podrškom od strane horde sredovječnih kućanica i nekih novih klinaca.

Stari Rambo Amadeus s novom gitarom

Stari Rambo Amadeus s novom gitarom

To da je Rambo Amadeus održao koncert u Zagrebu, to je zaista već davno prestala biti vijest. Dapače, vjerujem da bi hipotetska situacija u kojoj Antonije Pušić dopusti da prođe godina dana bez da nam ukaže svoju dragu facu podno Sljemena bila smatrana skandaloznom, i u najmanju nas ruku natjerala da se zabrinemo za njegovo zdravstveno stanje. Ovoga sam ljeta, pišući s Rambovog nastupa u Varaždinu na Špancirfestu, obavijestio pučanstvo kako mi je čovjek nakon svirke prišapnuo kako neće više svirati u Saxu, jer si on kao ozbiljan čovjek ne može dopustiti loše kritike s koncerata. Izgleda da se, suprotno mojim nadanjima, tada nije šalio. Rambova višegodišnja stalna zagrebačka baza u Palmotićevoj je ovom prilikom ustupila privilegiju ugošćivanja Svjetskog Mega Cara Vintage Industrial Baru. Kako je to sve tamo prošlo, reći ću vam sad.