Albumi

Instrumental avantura, Zayn će vas progutati

Instrumental avantura, Zayn će vas progutati

Zayn je instrumental sastav iz Bjelovara, a sviraju od 2011. godine. 2014. izdali su dva EP-a, "Medeia" i "Café Mably", koji su zanimljivi, svaki na svoj način. Ove godine, četvorka nam daje svoj album "Fields of God" i meni se ovaj uradak čini najzreliji u njihovom opusu. Prvo da se riješim nečega. Ovome bendu bi bez problema mogao nalijepiti kakvog vokalista, ali mislim da se pomak u kvaliteti ne bi dogodio. Ponekad mi fali kakav dugi i mračan scream, ali sve to iz estetskih razloga, nepotrebno ukrašavanje. Da se razumijemo, za sviranje instrumental glazbe treba imati muda, pogotovo ako se radi o ovakvom žanru. Kolika muda imaju Zayn? Ako još niste poslušali album, spremite se za komplekse jer će vas Zayn svojim albumom jednostavno pomesti.

Sve počinje relativno nevino sa uvodnom stvari "14, 1", lagana atmosfera, malo kiše i kreće "Ungodless". Teški i blago orijentalni riffovi, u kombinaciji sa laganim melodijama na gitari i basu. Sam zvuk mi se jako dopada, gitare su masne, a bubnjevi lijepo odzvanjaju. Nakon nje dolazi "Vicarivs Filii Dei (Animal Rituals)" koja u svom startu obećava nešto nabrijano, a to je također jedna od dvije pjesme za koju su snimili spot, uz "To Think is a Sin". Spotovi su super napravljeni, tople preporuke. Zayn se voli igrati sa ritmom, pogotovo kada se u pozadini skriva kakva melodija. Obožavam kako im bas nije nimalo lijen, jednostavno ima svoju osobnost i to znaju jako dobro iskoristiti. Vratio bih se na "To Think is a Sin" jer ovdje ima nešto što mi na ostatku albuma nedostaje. To su bubnjevi, odnosno, igra s bubnjevima. Stvar kreće apokaliptičnim riffom, a kasnije nas uvodi u pomalo svemirski okrug, tappingom na basu i solažama na gitari. Ovo mi je jedna od najdražih stvari upravo zbog tih bubnjeva. Na ostatku albuma imam osjećaj da je fokus na melodijama i riffovima, a postoji možda premalo kreativnosti na bubnjevima, što nije ništa strašno. Žao mi je samo što na većini pjesama bubnjeve ocijenim sa standardno. Ipak, Zayn ovime što nude sasvim dobro rade tmurnu i okrutnu atmosferu. Ovo nije nekakav sretan album, to vam je sigurno jasno, ovo je mračna avantura na koju se isplati poći. Peta stvar na albumu je pregenijalna "Ode to Bourgeoisie - Philistine Mentality". Totalno uvrnuta pjesma koja iznenađuje. Ovo je jedna od onih na kojima bubnjevi dolaze do mene, a također dolaze i čudne melodije i aranžmani. Zvuči mi kao da sam zapeo u nekakvom čudnom svijetu gdje mi se prikazuje sve lijepo i najbrutalnije. To postižu fantastičnom kombinacijom instrumenata - gitare i bubnjevi prave zid zvuka, a bas ponavlja svoju tapping melodiju. Ovo mi je jedna od najdražih pjesama i ovdje Zayn pokazuju najbolje od sebe. Sljedećom pjesmom "Emperor, Guide Us", situacija se smiruje, gitare šire tugu i nešto se čeka. Taj osjećaj očekivanja imam tokom cijeloga albuma, ali što se čeka, kraj/početak pjesme? Cthulhu? Nisam siguran, ali album me drži budnim i svaka pjesma je odlično držala moju pozornost. Predzadnja stvar "Fields of God" je i najduža na albumu. Na njoj Zayn nastavlja svoj zanat, ništa neuobičajeno. Na sredini pjesme događa se smirenje koje se nedugo zatim otklanja odličnom solo gitarom. Solo dijelovi su mi posebno dobri na ovom albumu, imaju to nešto. Red kvalitete, red dobrih efekata. Pjesma završava nabrijanim riffom i nastavlja se na ljupki outro "11, 4". Uz kapi kiše album završava kako je i počeo. 

Dok mi se vrti "Fields of God" žao mi je što ih upravo sada ne slušam uživo. Imao sam prilike posjetiti njihov koncert i nisu nimalo razočarali. Teški riffovi postaju još masniji i prodorniji, a atmosfera vas samo još više proguta. Raspravljati o tome trebaju li vokalista ili ne, sasvim je glupa i suvišna. Možda u današnjem svijetu previše naglaska stavljamo na glas, a ne okrećemo se instrumentima. Znam samo da ću si ovaj album odvrtiti još puno puta jer ima osobnost. Ima sve što bi dobar album trebao imati, uzbudljiv je, postoje razni kontrasti, a dečki su iznimno vrsni u sviranju. Što god radite Zayn, samo nastavite.

 

1. 14, 1

2. Ungodless*

3. Vicarivs Filii Dei (Animal Rituals)*

4. They Will Not Have The Stars

5. Ode to Bourgeoisie - Philistine Mentality*

6. Emperor, Guide Us

7. To Think is a Sin*

8. Fields of God

9. 11, 4

*top pjesme

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above