Albumi

Prva simfonija Vojka V: novi standard domaće hip hop glazbe

Prva simfonija Vojka V: novi standard domaće hip hop glazbe

Maestro Vojko preuzeo je digitalni dirigentski štapić u ruke.

"Vojko" je istovremeno i iskren i sarkastičan pogled na svijet Vojka Vrućine, istaknutog člana splitske rep scene. Prožet karakterističnim humorom, samostalno je djelo unaprijed najavljeno s tri singla koji su istog trena postali hit, stoga je na preostalih deset stavaka Vojkove Prve simfonije postavljena velika odgovornost.

Neizbježno uplitanje trap glazbe u tekstove kojima kreativnosti ne nedostaje, pokazalo se kao pun pogodak. Trinaest tematski različitih momenata ne mogu izgubiti pažnju slušatelja koji će zasigurno progutati album u jednom dahu. I nakon ga preslušati opet. I opet. 

 

 

Jedinstven um poremetio je scenu bacivši rime na 7/8 mjeru te inspirirao publiku da od sada u životu hrabrije kažu "ne može". Nakon suradnje s Tonćijem Huljićem, posebno mjesto na albumu zauzima suradnja sa Sky Wikluhom, članom istaknutog beogradskog sastava Bad Copy te vješto sempliranje Cecinog hita "Fatalna ljubav" u jednom od najžešćih stavaka simfonije, "Ceca u Parizu", molto furioso. Hrabro je stao pred publiku, ogolio dušu i iskreno progovorio o vlastitim probavnim problemima u "Dump Around", adagio lacrimoso. Gangsta domaćica koja očisti sve - suradnja s Vukom Orebom "Cilit Bang", presto, uništava svaku praktičnu ženu u samo jednom potezu spužvicom. Kada očisti stan, u njemu s prijateljima proslavi "Rođendan", largo, za koji je dobio dobar autotuner. Recitativ "Marjan", misterioso, najmračniji je trenutak, a ništa manje mračan je "Kako to", scherzando, u kojem je, osim stava, jasna i zrelost umjetnika da stvori zavidno socijalno angažirano djelo. Posljednji je stavak, allegro con fuoco, svojevrsna posveta idolu Johannu Sebastianu Bachu, izvrstan, simfonijski orkestar na autotuneu. Impresivan eksperiment koji je rezultirao maestralnim zatvaranjem djela.  

 

 

Zaigrano eksperimentiranje zvukom, izraženi smisao za ritam, preciznost i beskompromisni pristup iza kojeg stoji dugogodišnje iskustvo postavio je nove standarde na domaćoj hip hop sceni, otvorivši novo poglavlje u životu Vojka V. Inovativna glazbena rješenja, sinergija raznovrsnih žanrova zaintrigirat će svakog slušatelja. Vojko je dokazao da je samouvjeren samostalan glazbenik, neiscrpan izvor ideja kako u tekstualnom, tako i u glazbenom smislu. Poseban je naglasak stavljen i na vizualni identitet albuma, kada je barokni lik Bacha (Vojka) postavljen u minimalistično i mračno okruženje, čime je djelo postalo kompletno. Na redu je dokazivanje na pozornici. Zovi čovika, zovi sve, Vojkov novi album nema konkurencije. 

 

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report