Albumi

“Victoria” za svjetsku slavu - Indigo impresionirao skladateljsko-producentskim umijećem

“Victoria” za svjetsku slavu - Indigo impresionirao skladateljsko-producentskim umijećem

Svjetska glazbena industrija u posljednjih nekoliko godina fokusirana je na otkrivanje zanimljivosti manjih, decentraliziranih tržišta. Nekada nezamislive lokacije danas su postale glazbene metropole, uz lansiranje cjelovitog vala glazbenika koji su iz svoje mikrolokacije redefinirali svjetske trendove. Postići svjetski uspjeh postalo je i lakše i teže nego ikad. Potreban je jedan talent koji može promijeniti svjetsku tržišnu utrku i donijeti veliki uzlet lokalnoj glazbenoj zajednici.

Nakon svjetskog uspjeha grupe 2CELLOS i Maksima Mrvice, regija bi uskoro mogla imati još jednog predstavnika na svjetskoj razini prepoznatljivosti moderne klasične glazbe. No, ovaj put ne u crossoveru već u okviru moderne klasične, odnosno filmske glazbe. Nevjerojatno djelo, album “Victoria”, predstavio je tako producent Indigo koji je pokazao impresivne skladateljsko-producentske mogućnosti kakve se na ovim prostorima uistinu rijetko viđaju. 

 

 

Ovo djelo kao takvo neće postati masovna senzacija, no mogla bi mu otvoriti put ka uspjehu među svjetskom profiliranom publikom. Tko zna, možda jednog dana “ubode” filmski hit u okviru žanra, po uzoru na velikane kao što su Hans Zimmer, Philip Glass ili John Williams. No, možda postane velikan moderne klasične glazbe, kao što su Max Richter ili John Cage. Što bude, bit će, a potencijal je ogroman i može se realizirati u mnogobrojnim smjerovima. 

Jer, “Victoria” je apsolutna pobjeda suvremenog zvuka, dokaz kolika je snaga elektroničkih mogućnosti u koje je danas u potpunosti moguće “udahnuti” život, tako da je poprilično teško razlučiti radi li se o stvarnom instrumentu ili samo njegovom artificijelnom “suparniku”. No, kako bi se to moglo postići potreban je istančan osjećaj za ton, strpljenje, preciznost i prirodno urođen perfekcionizam. Čistoća zvuka uz impuls sirove energije, istinske pokretačke snage, iskrenosti u ambijentalnosti očarava slušatelja već pri prvom slušanju. Budućnost je sada, a prisutna je u svakoj njegovoj skladanoj noti. Bogatstvo i raskoš pronašao je u minimalizmu, ostvario je emociju na način koji bi mnogi htjeli, ali jednostavno je za to potrebno veliko tehničko umijeće. 

 

 

U jedanaest pjesama vodi slušatelja na unutarnje glazbeno putovanje, otkriva novi svijet koji je skriven ispod površine, a odražava se i presudan je za vanjštinu. Nema fizički oblik, ne nosi predvidljivu estetsku ljepotu, već postoji kao takav u najuzvišenijoj ljepoti emocije i života, na rubu metafizičkog kao impresivno i značajno djelo glazbene umjetnosti.

Ovo nije djelo za usputno izvođenje u manjim klubovima. Ono zahtjeva pravu koncertnu dvoranu sa simfonijskim orkestrom kako bi djelo maestra Indiga pobjednički zaživjelo u obliku koji zaslužuje. 

Bez imalo pretjerivanja, ovaj fantastičan album zaslužuje da se natječe rame uz rame svjetskom skladateljsko-eksperimentalnom vrhu, a sada je do internetskih algoritama da odrade svoje i uspješno ga lansiraju mnogobrojnim ljubiteljima ovog žanra diljem svijeta. Indigo na festivalu BBC Proms? Zašto ne! FM JAM je nepredvidljiv. Možda ga mnogi iz trenutno ciljane publike neće razumijeti, no u svijetu postoje mnogobrojni obožavatelji ovog zvuka koji će zasigurno prepoznati njegovu veliku vrijednost. 

Treba ciljati visoko jer, mogao bi osvojiti svijet. Nadamo se da hoće. 


Ocjena: 10/10

Popis pjesama: 
1. Contact
2. More Human
3. Odyssey
4. Memoriae
5. Foundation
6. Orion
7. Over and Out
8. Wolves
9. Hounted
10. Victoria
11. Until We Meet Again