Albumi

Svjetsko, a iz Bjelovara!

Svjetsko, a iz Bjelovara!

U vrijeme kada se do glazbe se dolazilo putem CD-ova i DVD-ova (čiji se sadržaj zatim pohranjivao na tvrde diskove), a Youtube bio nepoznanica, našao se na mom osobnom računalu folder pod nazivom Progressive rock (ili metal). Dupli klik miša vodio je do stvaralaštva poznatih imena poput Dream Theater ili Symphony X. No velikodušni folder davao je prostora i nešto manje znanim bendovima kao što su Ark, Fates Warning, Communic, Sanvoisen i Shadow Gallery... koji su me uveli i poučili zvuku progresivnog žanra. Da se kojim slučajem ime Them Moose Rush (U daljnjem tekstu TMR) našlo tamo (ako uzmemo u obzir da je bend tada postojao), ni po čemu ne bih primijetio razliku od spomenutih doajena ove vrste rocka. Do jednog trenutka...

Onog kad bih TMR utipkao u Google i, ne sluteći iznenađenje, stisnuo enter. Tad bi tražilica izbacila podatak o mjestu osnutka ovog benda i iznad moje glave bi se stvorio ogroman upitnik. "Zar je moguće da u Hrvatskoj imamo ovakav dragulj? I to tako blizu, u Bjelovaru?!?", pomislio bih. I koliko se god s čuđenjem divio toj činjenici, ubrzo bih shvatio razlog zbog kojeg to ime nije tamo gdje zaslužuje biti. Naime, na našim je prostorima ovakva vrsta glazbe marginalizirana i ne postoji velik interes javnosti koji bi olakšao život njezinim stvarateljima. Nažalost, realnost je takva da nije potreban poseban par očiju kojima bi se pogledalo u budućnosti i shvatilo da pozitivne promjene, za ovaj kutak glazbenog svijeta, ne dolaze. No, TMR ima svoj kutak u kojem igraju po svojim pravilima. Po svojim progresivnim pravilima koje vrijede samo za njih! Pa tko zna kakva ih budućnost čeka. Ipak, ništa ne prepuštaju slučaju i evo ih "vani" s novim EP-om, zvanim Three π 2.

Ovaj put, publiku časte s pet originalnih, kreativnih i uvrnutih pjesama, a uvodna "Soldier" samo je jedan od sastojaka cjelokupnog recepta. Ritmična i melodična skladba, "militarističko" filozofske tematike, otvara album kratkom koračnicom na bubnjevima. Slijedi čvrsti riff koji se proteže tijekom cijele pjesme, a ubrzo zatim TMR baca jedan od svojih jačih aduta uopće: visoki i upečatljivi vrisak pjevača i gitarista Nikole Runjevca čiju specifičnu boju glasa ovdje nije potrebno spominjati. Zapravo, cijeli Three π 2 pun je takvih vokalnih dionica. I zvuče odlično. Slijedi "Captain Faraway", meni najmanje atraktivna pjesma koja kao da  nije na razini ostalih skladbi novog ostvarenja ovih Bjelovaraca.

Ako je bilo ikakvih sumnji, treća po redu "Gods of Time", dokazuje kako TMR misli ozbiljno. Nešto je sporijeg ritma i orijentalnog prizvuka, a genijalno i kreativno igranje riječima u stihovima Innocent and fresh, dreams I vio(late)/(Late)st industry of the cemetry,/Based on orchestra of an ene(my)/(mi)nistry of dead (riječi u zagradama nadopunjuju jedna drugu) svakako treba istaknuti i pohvaliti.

Na red dolazi "Redrum" koja je već  1. srpnja izašla u obliku spota. Atmosferu pjesme najbolje su opisali sami "losovi": "Redrum je inspiriran kultnim filmom "The Shining" pa smo od samog početka pjesmu radili konceptualno. Npr. cijeli uvodni riff zvuči isto ako se pusti unazad (hint: redruM), atmosfera je uvrnuta, šapat na kraju citira jedan dio iz filma te još dosta toga što ostavljamo vama na otkrivanje". Nadodaju: "Cijeli zadnji dio u sebi sadrži jedan ton midi klavijature koji se ponavlja na način da u moreseovoj abecedi ispisuje "murdeR"." Da bih riječ rekao.

Završnu "Goddess" netipično obilježavaju plesni taktovi i možda je to jedna od rijetkih pjesama ovog benda na koju će publika zapravo moći plesati u istom ritmu. Dojam pomalo narušavaju visoki tonovi na gitari, no to nije nešto što bi drastično snizilo ocjenu ove skladbe. Svakako dostojan završetak EP-a.

Na kraju neću dužiti. Pozvat ću svakog čitatelja na Gričevanje 2. listopada, gdje će TMR predstaviti Three π 2. Dođite i uvjerite se kako ova prog mašina zvuči uživo. Ja već jesam. Bila je nevjerojatno kišna noć. Nikada nisam požalio što sam te večeri bio mokrih nogu.

S Them Moose Rush u "Progressive rock" foldere!

Popis pjesama:

01. Soldier
02. Captain Faraway
03. Gods of Time
04. Redrum
05. Goddess

Top pjesme*

Filip Kordovan
Filip Kordovan

The Edge... there is no honest way to explain it because the only people who really know where it is are the ones who have gone over. - H. S. Thompson