Albumi

Myrkur

Myrkur "Spine" ili nježnija strana black metala

Tri godine nakon albuma „Folkesange“ kojim je naizgled raskrstila s metalom te se posvetila isključivo skandinavskoj narodnoj glazbi, Amalie Bruun novim se uratkom Myrkura vratila gotičkoj strani svog projekta. Nije potpuni povratak čistom black metalu s „M“ ili „Mareridt“, no to ne znači da je „Spine“ podbacio. Dapače, zna pokazati zube kad treba.

Oda korijenima njezina krajolika čuje se u nordijskom folku „Bålfærd“ – makar nakratko – te je kao uvod bitniji radi uspostavljanja atmosfere nego definiranja bilo kakve gradacije prema intenzitetu kasnijih pjesama. Singl „Like Humans“ zorno prikazuje promjene u zvuku albuma koje su, iskreno rečeno, odavno nagoviještene, čak i prije „Folkesange“. Ovaj put do izražaja dolazi i iskustvo s indie popom kojim je Amalie inače i započela karijeru. Najžešći fanovi žanra – black metala, jel' – joj i dan danas nisu oprostili za to (ironično) svetogrđe.

Vjerojatno najveći šok puritancima zasigurno će biti electropop kojim započinje „Mothlike“, a nakon što ih otjera, oni strpljiviji – i nedovoljno zadrti – primijetit će da metal ipak nije zapostavljen. Samo je postao tek jedna od karika zanimljiva opusa. Nema više pretjerane fiksacije s black metalom. Ovdje je tek jedan od dijelova cjeline, a ne jedan jedini. Kao i u svaka umjetnika koji razvija vlastiti zvuk, s vremenom postane tek pršljen u kralježnici stila na koji se oslanja kostur njihove glazbe.

Bez brige. Ako ništa drugo, produkcija na žešćim stvarima odaje počast žanru, iako blaže nego inače. Ima tu i dalje distorzije – i poželjne i one ne baš toliko. Clipping je manji nego na „Mareridt“, a pjesme koje su se više prepustile narodnoj glazbi uživaju prostranost zvuka kao i one s prošlog albuma. 
„Spine“ nije revolucionaran, ali bome jest evolucionaran. Odlično se stapaju elementi s prijašnjih albuma s pokojim novim. Najbitnije jest to da ne odskaču previše od ostalih. Cjelina ipak ne može podnijeti breme ako pojedinačni dijelovi posustanu. Treba biti čvrsta. Kao kičma, jel'.


Popis pjesama:
Bälfærd
Like Humans*
Mothlike*
My Blood Is Gold
Spine
Valkriernes Sang*
Blazing Sky
Devil In The Detail
Menneskebarn

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."