Albumi

Muha otkrila

Muha otkrila "Identitet" - sada znamo tko je najperspektivnija reperica regije (i šire)

Identitet je zajebana stvar. I svakom tko se susreo s krizom istog to je u potpunosti jasno. No, u kontekstu debitantskog EP izdanja Muhe ovo je manje važno. Ili nije?

Već pri objavi prvih nekoliko pjesama, posebice "Komfortzone", bilo je jasno da je Muha jedna od najperspektivnijih reperica regije. Sada je javnosti detaljnije objasnila zašto toliki hype, zašto tolike pohvale i nestrpljivo iščekivanje svakog njenog novog glazbenog komada. U šest pjesama, petnaestak minuta, elegantno je zakoračila na regionalnu glazbenu scenu s potencijalom da ide i šire. Jer, ovo djelo ne bavi se ograničenjima, spolnim ili nacionalnim odrednicama, ovo je djelo koje simbolizira slobodu života, ali i slobodu glazbene umjetnosti koja nadilazi sve granice i nije vezana za vrijeme ili mjesto. Istovremeno, gotovo uvijek praćen unutarnjim sumnjama pojedinca koje se javljaju nametnute društvenim normama, kao sukob onog što drugi očekuju od nas i onog što mi očekujemo od samih sebe. Jer, biti drugačiji i živjeti prema vlastitim pravilima svakako je teži put, prepun padova, preispitivanja, no na kraju dana ipak se isplati. 

 

 

Iskrenost je njena najveća vrlina, mogućnost da svoje osjećaje stavi na papir, sve strahove i slabosti pretvori u snagu, progovarajući o njima na staložen i minimalistički način. Emocija je sveprisutna, stav također, u svakom trenutku jasno je kako je u ovo djelo uloženo puno truda zbog svjesnosti o potencijalu i željom za stvaranjem kvalitetne glazbe. Ohrabrenje koje daje samoj sebi sada daje i slušatelju, kao neiscrpan izvor životne snage satkane u predivnom i veoma kvalitetnom zvuku.

Naravno da širokim masama ovo isprva neće biti razumljivo, jer, "zagađenost" regionalne glazbene scene jednostavnim i lakim notama uz pucanje na niske strasti postalo je pravilo, pa čak i za one koji su se tome čvrsto odupirali. No, pronaći ljepotu, visoku kvalitetu i umjetničku vrijednost u jednostavnosti također je moguće, jer, ovo nije djelo za usputnu konzumaciju, već za dugoročno uživanje u klasičnom zvuku hip hop i r'n'b glazbe, izgrađeno na čvrstim temeljima na kojima će se, nadamo se, u budućnosti graditi jedna velika priča. Kao da istovremeno vraća na početak novog milenija uz elemente trenutno modernog zvuka, izvrsna kombinacija koja će ovoj glazbenici otvoriti sva vrata glazbene industrije, ali, što je najvažnije, srca publike. 

 

 

Možda je zbog činjenice da je odrasla u Francuskoj, a možda je puka slučajnost, izvođenje upravo na francuskom najbolje joj pristaje, što je očito u predivnoj "Respire", čiju emociju slušatelj može osjetiti, premda ne poznaje jezik. Upliv španjolskog jezika također je predivan ukras cjelokupnom djelu iz kojeg naprosto vrišti veličina, poniznost, svjesnost realnosti, ali i životna energija uz neizostavnu ambiciju koja oduševljava.

Muhi, za razliku od ostalih, nije potrebno direktno verbalno dokazivanje, ona ga ni ne bira, a ono što nudi je već sada razinu iznad mnogih glazbenika sličnog žanra u regiji dok zbog multilingualanosti ova bi priča mogla zaživjeti puno šire od granica Balkana. Zaživjet će vrhunski i na pozornicama, jednom kada uvjeti to dopuste, jer vrhunska kvaliteta produkcije uz skladateljsku inovativnost koju potpisuju Nikola Obućina, Amar Karahasanović (Estrada Music Production) i Tihomir Radić (Helem nejse) sadrži dodatan "kick" energije, uz zanimljive detalje koji dodatno naglašavaju tekstualni sadržaj pjesama te tako kompletiraju čitavu sliku jednog novog i fantastičnog glazbenog projekta. 

Visoka kvaliteta i ogroman potencijal. S komercijalne strane gledano, sada je potreban jedan "THE" hit i zvijezda je stvorena. A bit će, veoma uskoro.

 

Ocjena: 8/10

Popis pjesama:

  1. Claut
  2. Identitet
  3. Don'T Know
  4. Plutam
  5. Respire
  6. Biz Bes Bassa