Albumi

Manntra - izvozni proizvod na koji bismo trebali biti ponosni

Manntra - izvozni proizvod na koji bismo trebali biti ponosni

Izgleda da je folk metal jedina vrsta najžešćeg žanra koja će nakon dugo godina napokon učiniti Hrvatsku uočljivom na svjetskoj metal sceni. No, barem je odrađen prilično kvalitetno, u obliku najnovijeg albuma grupe Manntra "Oyka!".

Bend je pažnju šire javnosti dobio prije sedam godina, objavivši pjesmu "Kiša", izuzetno zaraznog refrena, pokazavši da ovaj žanr može poprilično dobro funkcionirati i na hrvatskom jeziku. Premda je u međuvremenu bilo nekoliko pjesama koje su zbog svog sadržaja izazivale i podsmijeh, oni nisu odustajali od vlastite umjetničke vizije te su marljivo radili na proboju na inozemno tržište. Prepoznao ih je bend In Extremo koji ih je prigrlio pod svoje, čime su im se otvorila vrata i najvećeg svjetskog metal festivala - Wacken Open Aira. Veliki je to korak za jedan bend s ovog područja, a sada su spremni za korak dalje. I to novim albumom kojeg će promovirati na već sada mnogobrojnim potvrđenim datumima europske turneje.

 

 

Kako je u metal glazbi nacionalna pripadnost određenog benda jedan od najvećih interesa njegovih slušatelja, ovakav plan može našem teritoriju donijeti samo dobro, te omogućiti i drugim lokalnim pripadnicima ovog, trenutno "najbrže rastućeg žanra", da se maknu iz tradicionalnih jednogodišnjih okupljanja metalaca u zagrebačkoj Močvari te svoj kvalitetan rad predstave puno široj publici.

Manntra je, prije svega, zabavni bend koji uvođenjem elemenata i melodija narodne glazbe ovog područja sadrži veliku dozu inovativnosti i svježine predvidljivog zvuka koji pali na prvu. Na albumu se nalazi i pjesma "In The Shadows" kojom su se pokušali probiti do Eurosonga. Prava je šteta što nas ova pjesma nije predstavljala na jednom takvom natjecanju, jer uz onakav pirotehnički show, zarazan refren i čvrste trenutke rammsteinovskih riffova, bili bismo zasigurno puno bolje zapamćeni. Nema veze, publici Wackena će se ova stvar puno bolje svidjeti, što je, na kraju krajeva, i važnije. 

U moru lakih žestokih nota ima tu i prilično zanimljivih stvari, kao što je pjesma "Everlasting" ili fantastična "Fire in the Sky". Vokal Marka Matijevića Sekula jedan je od najprepoznatljivijih segmenata ovog benda. Čvrst i kompaktan, muževan, taman, a na trenutke i melankoličan zasigurno će igrati glavnu ulogu u osvajanju mnogobrojnih obožavatelja.

 

 

Korpiklaani ima votku, pivo i tekilu, a Manntra ima, naravno, rakiju, koja neodoljivo podsjeća na stvaralaštvo ovih finskih pionira "pijanog" folk metala. Nijemcima će se ovakvo što sigurno svidjeti, kao što se Michaelu Robertu Rheinu iz In Extrema svidio Murter kojeg su zajedničkim snagama opjevali na ovom albumu.

Korištenje hrvatskog jezika vrlo je hrabar potez, koji se u pjesmi "Sanjaj" pokazao kao pun pogodak.

Uvijek smo bili ekstremno slabi na svjetskoj metal sceni, no sada, uz Cold Snap, na sceni imamo jako, jako ozbiljne igrače s velikim potencijalom. Ne možemo pobjeći od folka, ali ako je to naša ulaznica za svijet, oblik u kojem ga je Manntra predstavila iznimno je kvalitetan, promišljen i funkcionira fantastično.

 

Popis pjesama:

1. Oyka!

2. Yelena

3. Murter (Kroatien) feat. Michael Robert Rhein from In Extremo

4. Dance

5. In the shadows *

6. Everlasting feat. Metaklapa *

7. Fire in the sky *

8. Nevera

9. Rakhia

10. Sanjaj

 

BONUS TRACKS:

11. Murter (Croatian version)

12. Yelena (Live)

13. U sjeni