Albumi

Otkrili smo svemir koji postoji

Otkrili smo svemir koji postoji

Baš kao i rane visibabe usred zime, izronio je i Mangroovov novi album "Sami" iz uspavanog zimskog raspoloženja. Slušam ga već neko vrijeme, a vama predlažem isto.

Naslovnica albuma maštovito je zapakirana priča Željke Veverec i Tonija Starešinića. Crna matirana pozadina iz koje procvjetavaju naslov albuma i benda ujedno uspješno oblikuju tijela glazbenika i njihova radna "sredstva". Unutrašnjost, točnije sadržaj cda, je zvukovna varijanta istog. Laički rečeno, na albumu ima modernog jazza, funka, Dade Topića, fine elektronike, saksofona i odličan ženski vokal. Nije vam dovoljno?

Pa nije lako objasniti nešto što se lirički i glazbeno tako dobro poklopi. Čak i kad se poklopi, i uljuljani u hrvatski zvuk, Mangroove iznenadi nesvakidašnjim refrenom koji odskače od svakidašnje forme (ako malo razmislite, baza većine refrena je napravljena od istog broja taktova) u pjesmi "Nije da me ne voliš".

Totalno osvježenje i neočekivana stvar na albumu mi je "I wanna...". Iako najneprirodnija, elektronički obrađen glas daje potpuno novu dimenziju albumu i Mangroovu kao takvom. Savršeno doziranje elektronike u njihovim pjesmama je recept za, nadam se, uspjeh. Istina, lakoća primanja nebitnih informacija neusporediva je s trudom koji treba uložiti da upijaš sve te divne zvukove koji prvo, vesele ovo dvoje ljudi, i drugo, oni žele podijeliti s okolinom željnom dobre glazbe.

Na albumu se još mogu naći fina obrada Gibonnijeve "Vesla na vodi" te singlovi iz 2014. "Ljubavna" i "Sami". Kolaboracija s već spomenutim Dadom Topićem više intrigira na prvu, a pjesma kao takva ne ostavlja neki osobit dojam. Zapravo "Pokušaj" je idealan naziv za istu, jer koliko god pokušavala, ne mogu povezati njihove glasove i osjetiti neku kemiju. Geržina (saksofon) je kao i vokali profesionalno odradio svoj posao, ali jednostavno nešto kao da nije kliknulo.

Još jedna istinski pogođena kombinacija je lirika Ivana Bunića Vučića (16.-17.st.) u duetu Željke Veverec i Tedija Spalata u pjesmi "Vila 21". Iako na prvu teško razumijem smisao svake  riječi, emocije glazbenika glasovno lako otkrivaju ljubavnu tematiku.

Album završava bonus trackom "Humaan nature" (Michael Jackson) koju su Željka i Toni odjenuli u novo ruho, nježnije i čišće.

Moj zaključak: profesionalno posloženo i emotivno nabijeno. Mangroove je van konkurencije.

Popis pjesama:

1. Preludij
2. Ljubavna
3. Pokušaj ft. Dado Topić i Igor Geržina
4. Nije da me ne voliš
5. Probudi se ft. Ana Veverec
6. I wanna... *
7. Sami
8. Vila 21 ft. Tedi Spalati i Vojkan Jocić *
9. Piano bar
10. Vesla na vodi
bonus track:
11. Human nature *

Top pjesme *

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.