Albumi

Krešo Bengalka - previše lajanja predugog trajanja

Krešo Bengalka - previše lajanja predugog trajanja

"Glazba: Krešo Bengalka" - nevini dječji glas najavljuje leglo kurvi i kokaina. Šta ćeš? Takva su vremena došla.

Split ZOO daleko je od neopterećenog ispijanja kava na Rivi, to je Sodoma i Gomora u kojoj hedonizam i kriminal idu ruku pod ruku. Ponosno to ističe Krešo Bengalka u novom studijskom izdanju. Život je grub, nema zezancije, splitska ulična spika na centralnoj je poziciji. 

I dok je Vojko krenuo u telekomunikacijske te uskoro i kulinarske sfere, Krešo još uvijek brije na kriminal. Brije ozbiljno i tvrdo, ali nažalost ovaj put razočaravajuće jednolično. Singlovima je prikupio ogroman broj mlađe, tinejdžerske publike koja zasigurno ne shvaća njegove pjesme kao ironiju. Radi li se ovdje uopće o ironiji? Uvjerljiv pristup i stav hardkor gengsta repera odvaja ga od jednako (ne)ozbiljnog rada u Kiši metaka, ali i nudi puno nespretnije rješenje od prethodnog albuma "Finale".

 

 

Album otvara vrhunski i sa stilom. Jebo mater, puši kurac, ovo je jedno od najboljih otvaranja desetljeća. Eksplozija na samom početku itekako zainteresira i impresionira slušatelja. Stav je jasan i iskren, direktan i beskompromisan jer, Dat će Bog - dat će kurac naša je realnost.

Ispoštovao je format albuma u trajanju od sat vremena, za razliku od mnogih kolega koji su u zadnje vrijeme ponosni na samo pola sata novog materijala. Nažalost, ponekad je manje više.

Bijeli se Split, život ulice vrišti iz zvučnika, ogorčenosti i frustracija ne manjka. Ne manjka ni droge, ni kriminala. Tvrd, tvrđi, najtvrđi, Bengalka kroz album nastoji što opasnije predstaviti svoje glazbeno djelovanje. Od velike želje da se predstavi u što opasnijem svjetlu u jednom trenutku naprosto počinje smarati. Monotonija u instrumentalnom, ali i u tematskom smislu, ublažila je utjecaj koji je ovaj album mogao imati. Nitko me ne dira jer odma repetiram - konstantno nabrijavanje bilo bi efektnije kada bi se s ponuđenog popisa od sedamnaest pjesama odabralo deset najjačih. "Uvij zakolji", "Balzamiko", "Šta Ćeš", "Jim Morrison" i "John 3 16" nose kvalitetnu bazu albuma koja se uz poneku jaku stvar mogla pretvoriti u opasno djelo domaće hip hop scene, no "Lipilo", "Amfetemini", "Supersport" i "Ostavila si me" umanjuju značaj cjelokupnog ostvarenja. 

 

 

Premda je obilježje trap glazbe sveprisutno, autotune je pravilno doziran. Flow generalno nije očekivano gladak, na trenutke prilično nespretan uz oskudicu jakih i inteligentnih rješenja rima. Čak ni kada Slobo Indijanac uđe u igru.

Očekivanja od "Split ZOO-a" bila su puno veća.

 

Popis pjesama:
1. Sine *
2. Šta ćeš *
3. Repetiram
4. Uvij zakolji
5. Amfetamini
6. Balzamiko *
7. Supersport
8. Jim Morrison *
9. John 3 16 
10. La Kukaracha
11. Ostavila si me
12. Lipilo
13. Franje
14. Nema nikome džabe
15. Ovdi
16. Nokturno
17. Božić

* top pjesme