Albumi

Jegerkola - mora li dobar punk baš ovako loše zvučati?

Jegerkola - mora li dobar punk baš ovako loše zvučati?

Punk nije mrtav. Božesačuvaj. Tu i tamo se nađe neki primjerak koji još uvijek udari po tradicionalnom i jednostavnom žanru. Ali, punk više nije in. Bio je prije deset-petnaestak godina, a danas ga se sjetno prisjećaju njegovi poklonici koji nostalgično piju pivo u parkiću, jer, eto, drugačije u posljednje vrijeme ne mogu.

Jedna od prijestolnica punka je Koprivnica. Bila i ostala, jer je tamo isti još uvijek živ, čak je nedavno viđen kako buntovno tetura po cesti u svojem najsirovijem obliku, pomalo sarkastičnom i šaljivom, utjelovljen u novom projektu nazvanom Jegerkola koji je objavio debitantski EP "Kriza mladih godina" na CD-u. 

Doduše, za jedan alternativan domaći bend, pohvalno je što se izdanje istovremeno našlo i na streaming servisima, no isto je tako u konkurenciji ostalih žanrova postalo dokaz zašto za ovaj žanr postoji sve manje interesa među mladima. 

 

 

Djelo koje bi se moglo sagledati na dva načina - optimističan i pesimističan. Krenimo s dobrim vijestima prvo. To je da se shvati kao namjera da je ovo ciljano snimljeno da podsjeća na sada već davna vremena kada je ova razina kvalitete snimke bila najviši mogući doseg jednog demo punk benda. I to je funkcioniralo tada dobro, jer na kaseti ili sprženom CD-u nije se mogla baš i dobiti bolja kvaliteta, a drugog nije bilo, stoga je ovaj prljav, sirov i izuzetno nekvalitetan i neprofesionalan zvuk bio standard koji je prolazio. Jer, drugog nije bilo, barem na lokalnoj sceni. 

Petnaest godina nakon, u doba kada svaki klinac poželi biti treper i to samouvjereno pokuša, pokazavši zavidnu razinu znanja DIY snimanja i produkcije, ovo zvuči kao apsolutno dno dna. Donekle izbalansirane dionice, traljavo usklađene, veoma, veoma prljavog zvuka, uz previše neugodne buke mnoge bitne trenutke EP izdanja bacaju u drugi plan. Jednostavno je nemoguće doživjeti i proživjeti izvrsne sadržajne ideje i veliki entuzijazam benda, kada je neugodna buka postala konstanta. No veći problem od buke je veoma često ispadanje iz ritma koje je apsolutno najiritantnija stvar u opusu benda. Činjenica da vokalist i nema neku izvrsnu tehniku je manje bitna, koji frontmen pank benda zna pjevati? No, toliko često ispadanje iz ritma je nedopustivo. Baš kao i kod ostatka benda, jednostavno prelazi sve granice podnošljivosti, a time i slušljivosti. 

 

 

Ideja kao takva je izvrsna i jasan je ogroman potencijal koji bi mogao prerasti u puno više od interne zezancije. Četiri pjesme i dvije obrade, i to jedna "Tamare" u novonormalnom obliku, a druga "Uzalud vam trud svirači" u punk obliku. I super je zezancija, odlična je ideja, fantastičan im je narativ. Ali tehnička realizacija je nula. 

I to ne bi uopće bio problem da je ovaj žanr trenutno na vrhuncu. No, radi se o žanru koji je potrebno ponovno oživjeti, a na tome se itekako intenzivno radi. Ružno Pače napravilo je prvi korak. I sada je na bendovima kao što je Jegerkola da ponovno pokrenu novi val pankerskog buntovništva i nevjerojatne energije. To se neće dogoditi uz ovako nisku razinu kvalitete produkcije i realizacije. Jer, današnji klinci više nisu glupi, a i igračke su im naprednije. Ne toleriraju ovako loš zvuk. Ne toleriram ga niti ja, kao stara pankerica iz Koprivnice koja danas najglasnije hvali trepere koji imaju jednak žar i energiju koju su oni nekada imali. A i njima je do punka, jer su na njemu odrasli. Zato takva energija, zato takvi spektakli. Uz impresivnu produkciju. 

Nažalost, Jegerkola je propustila svoju priliku. Izvrstan projekt, loše realiziran. Uz određene tehničke modifikacije, ovo bi moglo daleko dogurati. A do tada, metronom na stol i vježbaj. "Music production & audio engineering 101" - guglaj. Ajmo dečki, možete vi to. Svima nam treba dobrog punka nakon 2020. Tugy Plaky. Recimo, Jufkamental je primjer dobro realiziranog sličnog projekta.


Ocjena: 3/10


Popis pjesama: 
1. Tugy Plaky
2. Konkretna
3. Stara germa
4. Tutti Frutti
5. Tamara
6. Svirači

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report