Albumi

I dalje se vrišti za Maidene! I dalje, i dalje...

I dalje se vrišti za Maidene! I dalje, i dalje...

Nakon još jedne uspješne turneje Iron Maidena, što im je drugo preostalo drugo nego izdati – još jedan – live album? Uoči njihovog novog pohoda na Hrvatsku, jedan mali podsjetnik na prošli posjet.

Album se fokusira na cijelu turneju pa tako imamo snimke s različitih etapa. Ima tu svega: Njemačke, Kanade, Poljske, Italije, Brazila i, naravno, Engleske. Iako je zvuk u načelu vrlo dobar – na trenutke bolji nego pomalo bučno ozvučenje u Splitu – ipak ima propusta, medu ostalim pretjerana jeka na početnoj „If Eternity Should Fail“. Dinamika je dobra, ali se u dijelovima osjeti Dickinsovo naprezanje što je i razumljivo jer ipak je u godinama. Nebitno, jer kao i uvijek ovo su stručnjaci za stvoriti atmosferu i oduševiti mnogobrojne obožavatelje. Korisno je navesti da je produkcija na novim pjesmama bolja nego na izvornom albumu jer nema tolike separacije instrumenata, osobito na „Speed of Light“ i „Death or Glory“. Uz nove stvari, ostatak repertoara je predvidljiv. „Children of the Damned“ i „The Trooper“ dežurni je materijal za podizanje atmosfere i tempa kao i „Fear of the Dark“ i „Wasted Years“. Sve ostalo profesionalno je odrađeno – u što nikad nije ni bilo sumnje. „The Red and the Black“ donosi dodatan nalet novije dramatičnosti, a prvu polovicu zatvara uvijek dobrodošla „Powerslave“. Drugi dio nastavlja istom kombinacijom novog i starog. Najviše se ističu favoriti „The Number of the Beast“ i „Blood Brothers“ u bisu, dok na ostalima ponegdje ima zanimljivih trenutaka kao na „The Book of Souls“.

I to bi bilo to. Album jest kvalitetan, ali ne odskače previše u moru njihovog poduljeg opusa. Primarno za kolekcionare i tvrdokorne obožavatelje, dobar je uvid u njihove 

pozne dane. Nije loš, ali nema se čime istaknuti. Ne škodi preslušati, doduše bez previsokih očekivanja. Ipak ništa nije bolje od pravog doživljaja.

 

Popis pjesama:

CD1

 1. If Eternity Should Fail
 2. Speed of Light
 3. Wrathchild*
 4. Children of the Damned
 5. Death or Glory
 6. The Red and the Black*
 7. The Trooper
 8. Powerslave*

 

CD2

 1. The Great Unknown
 2. The Book of Souls*
 3. Fear of the Dark
 4. Iron Maiden
 5. The Number of the Beast*
 6. Blood Brothers*
 7. Wasted Years
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."