Albumi

"Positive Songs For Negative People" Franka Turnera - Samo pozitivno!

Daleko je Frank dogurao od svog prvog post-hardcore benda, Million Dead. Shvatio je kako mu folk-punk pjevanje uz akustičnu gitaru puno bolje leži od deranja te je bio itekako u pravu. U međuvremenu, unutar zadnjih 10 godina, ponudio nam je pet studijskih albuma, od kojih je najnoviji, šesti, "Positive Songs For Negative People", izašao početkom kolovoza.

U album nas uvode "The Angel Islington" i "Get Better". Prva je lagana akustična pjesma u tipičnom Turnerovom stilu, dok je druga pop/rock/punk podizalica koja se prikrade slušatelju jer nema pauze između ovih pjesama. Samo odjednom brži i žešći tempo.

"The Next Storm", vođena snažnim klavijaturama, čisti je popasti punk/rock radio hit, a neće bome ni tijekom stadionskih koncerata loše proći jer dok se uz upbeat ritam klavijature igraju i snažno vode pjesmu, Frank se dere na refrenu "But I don't want spend the whole of my life indoors/Laying low, waiting on the next storm", a ubrzo ćete zateći sami sebe kako se derete uz njega. Ovom pjesmom poručuje kako ipak nije sve beznadno u svijetu te kako umjesto da se skrivate od oluje koja vas svakodnevno pokušava rastrgati, izađite joj u susret, a kada ta oluja prođe, novi dan je ovdje uz sunce.

"The Opening Act of Spring", "Glorious You" i "Mittens" su ljubavne, ne, reći ću romantične skladbe, tijekom kojih ćete zagrliti svoju bolju polovicu, derati se uz najboljeg prijatelja ili se sjetno prisjećati neke stare ljubavi. One ljubavi koja vam je ostala u srcu iako znate da niste nikad bili jedno za drugo. "We used to fit like mittens, but never like gloves".

"Out of breath" je punk rock izvedba koja albumu vraća ritam u malo brže sfere. Snažne dionice vođene klavijaturama te brzi bubnjevi i Frankov vokal koji vam poručuje da kada sretnete smrt, budite bez daha i umorni, neka vam bude drago da je Smrt tu jer niste imali dosadan život i ne žalite ni za čime. Pjesma je navodno nastala u vrijeme rada na "Tape Deck Heart" albumu, ali ju je dovršio tek nakon što je isti izdan.

"Goddam it’s great to be alive"  pjeva na refrenu Frank Turner tijekom pjesme "Deamons", poručujući nam kako je svaki dan dragocjen, čak i onaj najlošiji prepun "sranja". "If life gives you demons, make a deal".

"Josephine" je još jedna rock izvedba prepuna punk elemenata koja će vas energizirati na prvo slušanje. Brzi ritam i back vokali uvlače slušatelja u pjesmu te ga ne puštaju do kraja. Ta energija raste znatno od sredine pjesme prema kraju, kada  u punk-rock maniri cijeli bend potegne u petu briznu, a vokal počne prštati dodatnom energijom prožet emocijama. U sličnoj maniri je i "Love Forty Down". Od početka do kraja doza emocije s kojom pjeva Frank, raste svakom sekundom, eksplodirajući prema kraju kada se manijakalno dere završne lyricse.

Bez  značajnog prijelaza, dolazimo do "Silent Key", jedne od dvije zaključne i definitivno lirično najsnažnije pjesme  na albumu. Ova pjesma je posveta Christi McAuliffe, učiteljici koja je poginula u nesretnoj eksploziji space shuttlea "Challenger". Frank pjeva svoju verziju događaja u kojoj je Christa preživjela eksploziju, ali ne i pad te se uspjela javiti Zemlji tijekom nesreće, ali ju je čuo samo četverogodišnji radioamater na tavanu neke kuće u predgrađu. Snažna poruka ove pjesme nije ovdje da obeshrabri slušatelje te koliko god da tekst izmami trnce slušatelju, govori kako treba slaviti život i pothvate ljudi.  Također vrijedi spomenuti gošću na ovoj pjesmi. Riječ je o Esme Patterson koja svojom vokalnom dionicom  "daje glas" Christi te kompletira ovaj definitivno najkvalitetniji i emotivno nabijen uradak na albumu.

Posljednja je pjesma, kao i uvodna, akustična izvedba imena "Song For Josh" . Snimljena uživo u legendarnom vašingtonskom klubu, 9:30, posvećena je glavnom redaru kluba koji je preminuo 2013. godine.  Ova pjesma je srcolomna i katarzična, ali opet donosi ogromnu količinu pozitivne energije koja se najbolje osjeti baš u ovoj live snimci kroz sudjelovanje publike.

Frank Turner jedan je od onih izvođača koji iza sebe ima kult sljedbenika. Nastupao u nekoj areni, festivalu ili nekom manjem zadimljenom klubu, Frank će se s publikom povezati maksimalno te im pokazati da je on jedan od njih. Dio običnog puka, a ne neka super zvijezda. "Positive Songs For Negative People" je još jedan od tih pokazatelja. Album prepun emocija i posveta ljudima koje svaki dan možete susresti oko sebe te onima koje ne poznajete ili ste možda zaboravili, ali više od svega posveta koje sami sebi možemo dati. Ovaj album jedan je od najkvalitetnijih uradaka ove godine, a usudio bih se reći i proteklog desetljeća. Uz odličnu glazbu, poruka albuma je jasna na svakoj pjesmi. Živi život punim plućima, sretan što si živ jer koliko god da bilo tmurno i sivo, život je samo jedan. Zato samo pozitivno.

Popis pjesama:

01. The Angel Islington 
02. Get Better    
03. The Next Storm*         
04. The Opening Act of Spring 
05. Glorious You                
06. Mittens*         
07. Out of Breath              
08. Demons*        
09. Josephine     
10. Love Forty Down 
11. Silent Key*    
12. Song for Josh  

Top pjesme*

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."