Albumi

FOR - The Sun Will Shine

FOR - The Sun Will Shine

Još uvijek mladi zagrebački bend,FOR, u četvrtak, 15. svibnja, izdao je svoj album prvijenac prigodnog naziva The Sun Will Shine.

FOR je osnovao, zagrebačkoj publici od prije poznati kantautor, Tomislav Malagurski. Poznat po svojim redovitim nastupima u Caffee baru Tituš te raznim drugim zagrebačkim kafićima i klubovima, dugi niz godina imao je viziju okupiti oko sebe jedan kvalitetan bend s kojim će moći svirati autorske pjesme u akustičnoj varijanti. To mu se i ostvarilo, kada je oko sebe okupio Franu Homena(bubnjevi), Slavena Špoljarića (osmožičana klasična gitara) i Miodraga Preleca(bas) i formirao FOR. Od svojeg su formiranja u siječnju 2014. godine intenzivno radili na autorskim pjesmama koje svoj korijen vuku iz Tomislavovih samostalnih kantautorskih dana. Kroz proteklih godinu i par mjeseci, na raznim live nastupima mogle su se čuti razne varijante ovih pjesama, dok se krajem prošle godine nisu zatvorili u studio Morris i izbrusili finalne verzije deset pjesama koje kroje ovo debitantsko izdanje.

Odmah ću reći da je ovo, ruku na srce, jedan od najboljih albuma koji sam imao prilike poslušati tijekom zadnjih par godina. Razlog tomu je deset pjesama koje toliko pršte kvalitetom da bi FOR službeno trebao biti jedan od hrvatskih izvoznih prozivoda.

Žanrovski, FOR sam sebe smješta pod progresivni akustični bend. Kada se uzme u obzir da njihova akustično izvedena glazba sadrži elemente Americane, rocka, popa, avangardnog jazza i klasike te odlično napisane tekstove izvedene na kvalitetnom engleskom jeziku koji su, unatoč melankoličnom ozračju, u cijelosti prožeti nadom i pozitivnim porukama, taj progresivni dio itekako ima smisla.

Prvo što ćete čuti kad krenete slušati album su “usamljene” note Slavenove gitare kako odzvanjaju u tišini. Nakon par sekundi tog snažnog uvoda, pridružuje mu se ostatak benda  te cijela pjesma vođena zaigranim notama akustičnih gitara i praćena kvalitetnim ritmom bas gitare i bubnjeva odaje što vas očekuje kroz sljedeće 42 minute koliko traje album. “Midnight Poem” je jedna snažna balada koja je pametno stavljena kao uvodna pjesma jer itekako daje doznaku kvalitete koju možete očekivati kroz ostatak albuma. U sličnoj maniri su i pjesme “Sad Girl” i “Essence”.

Dok  “Sad Girl” vodi Slavenova gitara, tijekom “Essence” naglasak je na  emotivno snažnoj izvedbi vokalnih sposobnosti Tomislava kojem se back vokalima po prvi put u većoj mjeri pridružuju Tena Krajačić i Lucija Jakelić. Ove dvije mlade dame koje se svojim vokalima itekako dobro uklapaju u koncept benda te dodatno naglašavaju već snažnu dozu emocija koja pršti kroz vokale. Ta vokalna simbioza kulminira tijekom refrena odzvanjajući emotivno “Give me your love…”.

Tijekom sljedećih nekoliko izvedbi, snažnije prevladava mix raznih americana stilova kao što su country western, roots-rock i folk te ovdje po prvi put fokus u potpunosti odmiče od kantautorskog u bendovski štih.  “Keep On Walking” je pjesma nešto bržeg tempa te “vedrijeg tona” tijekom koje se poviše svega ističe catchy refren i odličan bridge.“Red”, “Lonely Mind Of Mine”, “Into My Nightmare” i “Bitter Blood” su tematski “najtmurnije” izvedbe na albumu, a aranžmanski najsnažnije. Tijekom ovih izvedbi, četvorka je pozvala pojačanje u vidu Magde Skaramuce (viola) i Romane Bačić (cello) te su tako dodatno upotpunili već bogati aranžman.  Nažalost, jedina mana koju sam našao albumu je unutar pjesme “Red”. Tijekom pjesme, snažni gudački elementi savršeno nadopunjuju i naglašuju već odličnu instrumentalnu kompoziciju vođenu ozbiljnim ritmom, ali nedostaje snage u vokalu koja će ostaviti jednako snažni dojam. Taj, rekao bih, produkcijski propust, nije oslabio pjesmu do mjere da ću reći da je loša, baš naprotiv, ali zato ipak ostavlja dojam propuštene prilike.

Slušajući još jednu zanimljivu pjesmu, “One Step Closer”, dobit ćete dojam da se radi o vojnoj koračnici s western elementima. Ritmički je ovo najsporija pjesma na albumu te odiše svojevrsnom dozom psihodelije koja se manifestira kroz gitare i vokal. Ista je možda najbolji pokazatelj zašto se FOR deklarira kao progresivni akustični bend. Svaki put kada slušam ovu pjesmu, u glavi mi se vrti film o vojniku koji se bori za nezavisnost američkih kolonija u 18. stoljeću te nakon što ga tijekom bitke zarobe Britanci, on se vozi u kavezu prema smrti što ga čeka na vješalima i razmišlja o surovom životu što ga je živio.

Deseta i posljednja pjesma na albumu “The Sun Will Shine” je lagana i vedra pop-rock izvedba koja za kraj nagovješćuje promjenu na bolje. Kad kažem na bolje,prvenstveno mislim na poruku kojom album odiše. Naime cijeli album je konceptualno zamišljen da odašilje pozitivne poruke o tome koliko god nas kroz život očekuju teške situacije, pogotovo u današnje vrijeme, ako se potrudiš i vjeruješ u sebe, na kraju će uvijek “zasjati sunce”. To je još jedan faktor koji ovaj album toliko uzdiže u visine. Nije jednostavno osmisliti konceptualan album, a još teže je isti na kraju kvalitetno urediti. FOR-u je to uspjelo, a kada se uzme u obzir da je ovo debitantski uradak benda koji je na sceni jedva godinu i pol, to je još jedan razlog za svaku pohvalu. Tekstovi su genijalno osmišljeni, isto kao i instrumentalne dionice. Produkcija je na vrhuncu, mogla bi biti malo bolja na nekim dijelovima, ali na kraju krajeva, ništa što umanjuje ukupan doživljaj i kvalitetu albuma. FOR je jedan od onih bendova zbog kojih definitivno možeš vidjeti kako ne samo da će sunce sjati, nego znaš da već itekako sja na našoj malenoj, ali itekako snažnoj, kreativnoj i sposobnoj glazbenoj sceni.

Sam album je dostupan u varijanti CD-a koje je moguće nabaviti u Dallas Music Shop dućanima i digitalnim preuzimanjem putem iTunes servisa i CD baby stranice, a besplatno ga je moguće preslušati na YouTube kanalu izdavača Sipa Music. Dok će vam digital download donijeti samo pjesme, CD dolazi upakiran s kompletnim bookletom i prekrasno dizajniranim coverom za čiji dizajn su zaslužni Danijel Malagurski te Andrija Prelec.

Za kraj mi je jedino ostalo reći “kudos to you”, Tomislav jer iako su ovo tvoje pjesme u osnovi, oko sebe si okupio sjajne glazbenike te ću s velikim zanimanjem pratiti daljini razvoj vašeg zajedničkog glazbenog puta. Ovakvim prvijencom ste si postavili visoku granicu kvalitete koju će trebati održavati kroz nadolazeće uratke, ali ako je itko sposoban održavati tu kvalitetu, nakon slušanja ovog albuma, imam vjere da ste to vi.

Popis pjesama:

01. “Midnight Poem”*

02. “Sad Girl”

03. “Essence”*

04. “Keep On Walking”*

05. “Red”*

06. “Lonely Mind Of Mine”

07. “Into My Nightmare”*

08. “Bitter Blood”

09. “One Step Closer”

10. “The Sun Will Shine”*

*Top tracks

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."