Albumi

Putovanja u svijest s Foalsima

Putovanja u svijest s Foalsima

Jedni od miljenika hrvatske publike, britanska grupa Foals, u 2019. se odlučila na hrabar potez: objavu dvostrukog albuma. Može se reći da su dvostruki albumi neka vrsta dvosjeklog mača: može ispasti odlično i publici donijeti veliko zadovoljstvo u količini dobre glazbe i kojemu će se rado vraćati ili može biti kolekcija fillera s pjesmom-dvije koje se ističu.

U slučaju Foalsa, drago mi je reći da su obje polovice albuma prilično jake, s time da bi druga mogla funkcionirati i kao zaseban album. Ne želim time reći da je prva polovica albuma loša – dapače, donijela nam je prilično kvalitetne pjesme koje su fanovi brzo prigrlili, poput „White Onions“, „In Degrees“, „Syrups“. Odlične su i uživo, čemu smo mogli svjedočiti i na ovogodišnjem izdanju zagrebačkog INmusic festivala. Na neki način je prvi dio bio priprema za drugi. Na drugom se sve nekako „pojačalo“: zvuk je žešći i s više novih elemenata.

Na ovom djelu se nalazi i „Neptune“, najduža pjesma njihove karijere o kojoj će biti više riječi kasnije. Nekakva introspekcija, melankolija i traženje s prvog djela ovdje se nastavljaju i dižu na nove razine. Album počinje kratkom „Red Desert“ i odmah nas lansira u „The Runner“ koja je odličan album opener. Već se na njoj čuju žešće gitare i prodorniji vokal Yannisa Phillipakisa, a refren je stvarno stadionske kvalitete. Nakon nje slijedi surf rockom inspirirana i neobično zabavna „Wash Off“ i tempom najbrža „Black Bull“ koja nastavlja tradiciju snažnih, gitarom vođenih singlova koja je započela sa sada već legendarnom „Inhaler“ s albuma „Holy Fire“. Zapravo, „Black Bull“ čak i podsjeća na naslovnu pjesmu s iznimno podcijenjenog albuma „What Went Down“ i vjerojatno bi i na njemu našla mjesto.

 

 

„Like Lightning“ je mali izlet u blues rock, čak i laganu psihodeliju. Rezultat toga je pjesma kakvu bi Black Keys napisali na vrhuncu svoje karijere. Tekstovi Foalsa nikada nisu bili jednostavni za protumačiti. Uvijek je tu bilo neobičnih, čak i opskurnih referenci koje se mogu protumačiti na više načina. Na ovom se albumu nalazi mnogo introspekcije, proučavanja onoga što nas čini takvima kakvi jesmo, svijesti o našoj smrtnosti. Vrhunac takvih tema i promišljanja dolazi na samom kraju ovog albuma u obliku pjesama „Into The Surf“ i desetominutnom gigantu „Neptune“. „Into The Surf“ slušatelja lagano uvodi u dubine Yannisove melankolije i propitkivanja.

Neptune“ je jedna od onih pjesama kojima se jednostavno treba prepustiti da bi ju se u potpunosti cijenilo. Kao i većina pjesama ove duljine, „Neptune“ je svojevrsno glazbeno putovanje kroz svijest i spoznaju. Savršen dodatak tom putovanju su i psihodelični/prog rock/space rock elementi koji bude atmosferu bestjelesnosti i mističnosti. Ova pjesma svakako spada među najbolje stvari koje su Foalsi snimili. Drugi dio „Everything Not Saved Will Be Lost“ još je jedan dokaz glazbenog rasta britanskih rokera. Mnogo toga se promijenilo od debitantskog albuma „Antidotes“, ali srž je ostala ista i to je ono što ih dovelo do današnjeg statusa zvijezda u alternativnom rocku.

 

 

Popis pjesama:

1. Red Desert

2. The Runner*

3. Wash Off

4. Black Bull

5. Like Lightning*

6. Dreaming Of

7. Ikaria

8. 10,000 Feet

9. Into The Surf

10. Neptune*

 

*top pjesme