Albumi

Edo Maajka - očajnički hrabar pokušaj puta u plus

Edo Maajka - očajnički hrabar pokušaj puta u plus

Na ovaj se album s velikim nestrpljenjem čekalo od prvog predstavljanja i doživljaja postave Ede Maajke i benda uživo.

Nevjerojatna kemija, nevjerojatna količina energije generira se među vrhunskim glazbenicima koji su dio novog projekta, nove ere apsolutnog vladara domaće hip hop scene kojeg još uvijek nitko nije uspio niti dostići, a kamoli prestići. Mnoge su se mlade nade pojavile na sceni, talentirani i rječiti glazbenici s velikom karizmom, no Edo je novim albumom još jednom potvrdio svoje mjesto na vrhu. 

 

 

Kao "Kreator" vlastite sreće, iskreno progovara o najintimnijim aspektima vlastitog života, bez imalo zadrške. Publici otvara dušu, priznaje sve demone s kojima se odlučio opako suočiti. Na njegovu iskrenost smo već navikli, nikada ništa drugačije se nije niti očekivalo, no emocionalna strana postaje mnogo upečatljivija i ozbiljnija kada je pretvorena u stihove i rime novog albuma koje istovremeno i fluidno i eksplozivno izlaze iz autora. 

Ljubav, depresija, politika - sve je izmiješano; konfuzno i kompleksno prožeto kroz njegov život iz čije se mreže svim snagama pokušava otplesti te tako pronaći svoj put do sunca, put do sreće. A njegova se sreća krije u ljubavi - pičkasto, možda bi mnogi rekli, no, za ovako hrabro priznanje i naglašavanje istog tijekom cijelog albuma treba imati velika muda. Je li Edo na ovom albumu sazrio kao autor teško je reći, budući da su njegova djela oduvijek bila na zavidnoj razini kvalitete te se borila za iste principe, no, sigurno je kako je glazbena kemija i način muziciranja ove grupe glazbenika na veoma zreloj razini koja stvara stabilnu i kompaktnu cjelinu. Opako kombiniraju različite žanrove - od standardnih hip hop beatova, preko jazzerskih improvizacija do sirovih rokerskih riffova - stvaraju najžešću zvijer koja trenutno postoji na domaćoj glazbenoj sceni.

U priču uključuju i Yayu koja se fantastično uklopila refren pjesme "Bolje je bolje", Dinu Šarana s prepoznatljivim karakterom u pjesmi "Otrov" te Alejuandra Buendiju koji zaključuje veliko djelo u pjesmi "Novi dan".

 

 

Nakon singlova "Ne mogu disat", "No Pasaran", "Od sutra" i "Dolazim i odlazim", album krije nekoliko ključnih momenata koji su kruna novog projekta. Istoimena "Put u plus" s refrenom "Ja padam samo da se sjetim da letim/I padat ću kolko treba dok se krila ne sjetim" glavna je misao vodilja, ohrabrenje ne samo njemu samom već i svakom slušatelju koji je ikada imalo sumnjao u sebe. "Globalni izdajnik otkad sam živ", pleše izdajničko kolo sa srcem punim ljubavi i širine - najveći optimist među pesimistima, svjestan težine ideala koju nosi na leđima, spreman je za borbu. Borbu protiv svega opisanog u stihovima pjesme "Ti meni ništa".

Sada više nije sam, iza sebe ima postavu - Mario Rašić, Yogi Lonich, Toni Starešinić i Mirsad Dalipi. 

 

 

Pri objavi velikog koncerta u Domu sportova javile su se mnoge skepse. No, sada kada je ovakva mrcina od albuma vani, nema sumnje da će se tražiti karta više. Opasno u konkurenciji albuma godine, ali i s velikim naznakama da za desetak godina dobije predznak "kultni".

 

Popis pjesama:
1. Kreator*
2. Bolje je bolje*
3. No Pasaran*
4. Dolazim i odlazim
5. Ne mogu disat
6. Put u plus*
7. Ti meni ništa*
8. Otrov
9. Od sutra
10. Izdajničko kolo
11. Novi dan

*top pjesme