Albumi

Bad Blood -

Bad Blood - "Inner Core"

Tatice hrvatskoga hardcore/groove metala Bad Blood imaju novi album! Dobro, pola albuma, ali who cares? Bitno je sljedeće, album se zove "Inner Core", a na njemu se nalaze i pjesme sa njihovog EPa "Counterstrike" koji su dosada imale samo digitalno izdanje. Uz navedene, na albumu pronalazimo i 5 svježih stvari koje jedva čekaju da uskoče u vaša žedna uha.

Bad Blood je nastao 1998. godine nakon što su četiri mladića odlučila svirati glazbu po uzoru na Panteru, Lamb of God, Pro-Pain i Hatebreed. Malo je za reći da sam njihov "To Sin By Silence" silovao, a tada sam i mislio da je bend otišao u nepovrat. 2013. godine izbacili su svoj "Silence = Death" album za švicarsku izdavačku kuću Miner Records, a "Inner Core" uživa u istom pokroviteljstvu. No dosta povijesti, prijeđimo na sam album. Kao što sam rekao, na albumu se nalaze i pjesme sa njihovog odličnog "Counterstrike" EPa, izuzev instrumentala "Broken Wings". Na EPu taj instrumental ima određenu ulogu, ali namjera Bad Blooda je očito da se samo pegla bez stajanja. Znam da cjepidlačim, ali radim to jer mi se taj instrumental svidio i kako su ga ukomponirali u EP. Stare pjesme nisu doživjele ponovno snimanje, ali to nije ni potrebno. Zvukovi se savršeno poklapaju, a clean vokali Ivana Pripuzića (Kymera) zvuče odlično kao i pri (sada davnom) prvom slušanju pjesme "Crying Clown". Outro te pjesme je mini verzija "Broken Wings" (eto zašto su maknuli instrumental) i odlično zatvara album. Dakle drugi dio albuma, sve po starom, ali što donosi prvi dio (osim gostovanja Gary Meskila!!!)?

Album započinje pjesmom "Serving Them Bastardz", natezanjem žica i citatom Franklina D. Roosevelta sa njegove inauguracije ("Jedino čega se trebamo bojati je sam strah"). Odmah se može primijetiti da je zvuk ušminkaniji u usporedbi sa drugim dijelom albuma, ali na nekim mjestima glasnoća opadne (što se ponovi ponegdje). Na mjestima, vokali zvuče odlično grleno, a pjesma u cijelosti je fantastična. Brzi i klasični melodic-death riffovi u kombinaciji sa karakterističnim grooveom, kojeg Bad Blood tako marljivo njeguje. Kratki i ukusni solo pred kraj pjesme, primicanje kraju i zadvoljavajući završetak. Divno. BOOM! Kreće stvar "Inner Core", a kreće iznimno brzo i žestoko. Uskoro se otvara u opušteniji riff i vokali preuzimaju glavnu riječ. Pronalazimo ovdje i veoma teške riffove i melodic prelaske za koje bi čovjek rekao da su isfurani, ali nikako u ovom slučaju. Može se naslutiti mnogo vještine i tvrdih jagodica, a pogotovo kada krene solo. Relativno nedužan uvod u samo soliranje, a pretvara se u pravu lepezu sweepanja, sve dok bubnjevi razbijaju u pozadini i kreiraju pravu metal dramu. Izlazak iz shredding stanja je iznimno elegantan, a krči put za sporiju stvar "Shadows". Nabrijavanje potpuno uspješno, a slijedi samotan bass i općeniti metal groove tokom cijele pjesme. Uistinu razumno, ali rekao bih najslabija od novih pjesama. Na sreću, "Mors Indecepta" je odličan primjer što je Bad Blood. Klasično groove otvaranje uz čvrsti hardcore riff i ugodne, blago poremećene melodije. Na otvoreno opet dolaze blago grleni vokali, ovdje blago zamagljeni zbog efektnosti. Posljednja pjesma je "Hammer & Nails", a na njoj gostuje i Srđan Karužić (Krakatoa). Dramatični i melodični uvod od kojega vam se topi lice, a zatim i više nego žestoko melodic-death riffovanje. Pjesme se nastavlja u već uobičajenom tonu, a slijedi raspad i tišina. Polako nagomilavanje instrumenata, čvrsti riff dok bass razvija situaciju orijentalnim zvucima, a zatim i glasna melodija, slična onoj sa početka. Ova stvar je i najduža, a Bad Blood cijelo vrijeme priprema iznenađenja i promjene zbog kojih se jednostavno čudite raskoši i kvaliteti. Poslije nje na red dolazi "Invictus" i navala agresije počinje ispočetka.

Naglasak ovoga albuma je na odličnim riffovima. Ostali instrumenti brutalni i više nego solidni, aranžmani ugodni, a cijela stvar ima toliko smisla da je to nevjerojatno. Bad Blood mi je u mladosti bio jedan od najdražih domaćih bendova (uz E.N.D. i Koziak), a nevjerojatno mi je zadovoljstvo bilo preslušavati ove pjesme. Ovaj album je nešto zaista odlično što se desilo na našoj sceni, a svaki metalac koji drži do sebe treba poslušati kako se to radi old-school. Zaista je nezahvalno ovakav album trpati u riječi, a nisam napravio nikakvu pravdu opisujući ga. Ovo je glazba za šutku, za mahanje glavom i ispijanje piva. Ovo je čisti metal, iz domaće radionice, autentičan, neslomljiv, brutalan...ma sve.

Svaka jebena čast!

Popis pjesama:

1. Serving Them Bastardz*
2. Inner Core*
3. Shadows
4. Mors Indecepta*
5. Hammer & Nails*
6. Invictus
7. Cast The Stone*
8. History Of Violence*
9. Private Hell
10. Crying Clown*

Top pjesme*

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above