Albumi

Apocalyptica ima remek-djelo koje će zagrebačka publika među prvima čuti uživo

Apocalyptica ima remek-djelo koje će zagrebačka publika među prvima čuti uživo

Prvi instrumentalni album nakon čak sedamnaest godina – „Cell-0“ je najprirodniji nastavak zanimljivog glazbenog puta finskih violončelista te svojevrstan najbolji produkt njihovih raznih glazbenih eksperimenata unazad nekoliko godina.

Malo su se igrali s Wagnerom, malo s modernom operom, pa su se vratili korijenima i Metallici na četiri violončela… i nekako u posljednjih pet godina utihnuli te preživljavali na staroj slavi, baš kao i ostatak kultne finske metal scene, osim Nightwisha, koji jedini od te ekipe bilježe veliki porast popularnosti diljem svijeta i pune arene na mjesecima unaprijed rasprodanim turnejama.

No, Apocalyptica je u novo desetljeće ušla prilično ambiciozno te svijetu predstavila remek-djelo koje bi ih ponovno moglo lansirati na sam vrh. I možda više nisu jedinstveni kao 1995., no njihov zvuk još je uvijek prepoznatljiv, karakterističan, nešto kompleksniji nastavak pitke instrumentalne priče koja je nastala na albumu „Worlds Collide“, objavljenom, sada već davne, 2007. godine.

 

 

Sinergija strukturne kompleksnosti, dinamike i uzbudljive aktualne apokaliptične svjetske priče u svojoj samoj srži sadrži dosad najbolje sviračko umijeće ovih glazbenika, izuzetno perfekcionistički nastrojeno te ispolirano do posljednjeg detalja. Premda ih je do sada bilo teško usporediti s vrhunskim svjetskim klasičnim violončelistima, na ovom su albumu demonstrirali svoju punu snagu, legitimno stvorivši veoma upečatljivo i zanimljivo djelo moderne klasične glazbe koje će se svidjeti široj publici, zbog fenomenalne kombinacije njihovog jedinstvenog autorskog (skladateljskog) pristupa te pametno korištene sviračke tehnike.

Razni motivi koji se pojavljuju na albumu djeluju svježe i uvjerljivo, pa su tako ugostili Nightwisheva Troya Donockleya koji je odsvirao na gajdama odsvirao vodeću, melankolično-ohrabrujuću dionicu pjesme „Fire&Ice“ te tako dodatno očvrstio glazbeno bogatstvo ovog albuma, na koje se savršeno nadovezao bubnjar Mikko Siren čije je bubnjarsko umijeće jedno od vrlo važnih aspekata ovog albuma.

Vjerodostojno prenošenje emocija glavna je odlika „Cell-0“, maestralno otvorenih energičnom i žestokom „Ashes of the Modern World“, pričom koja se nastavlja u desetminutnoj „Cell-0“. U kaotičnosti post-apokaliptičnog svijeta ne nedostaje nade, koja se javlja u „Rise“ te eskalira na samom kraju u „Catharsis“.

 

 

Slušatelj tako biva opijen ovom glazbenom pričom koja osvaja na prvu i nekako karakterom tjera da joj se uvijek vrati, kada se iznova otkrivaju zanimljiva kompozitorska rješenja, glazbeni dodaci, sitni dragulji uz neizostavnu žestinu i čvrstoću kompaktnog zvuka Apocalyptice koji je sada na jednoj novoj, puno višoj razini od svega do sada predstavljenog.

Zagrebačka će publika u ovom remek-djelu moći uživati 20. siječnja 2020. u Tvornici kulture. Bilo da ste fan Apocalyptice ili općenito kvalitetne glazbe, ovaj događaj nikako ne biste trebali propustiti jer „Cell-0“ (Cell Zero) vrhunski je glazbeni doživljaj koji će svoj vrhunac u potpunosti moći doživjeti kada se izvede uživo.

 

Popis pjesama:

  1. Ashes of the Modern World
  2. Cell-0 *
  3. Rise *
  4. En Route To Mayhem
  5. Call My Name *
  6. Fire & Ice *
  7. Scream For The Silent
  8. Catharsis
  9. Beyond The Stars

*top pjesme